Portals
haven

Maak een vliegende start met Kubernetes en doe de Kube Challenge

Als populair open source platform voor het managen van applicaties in containers brengt Kubernetes vele voordelen met zich mee. Maar hoe start je ermee als organisatie? Doe de Kube Challenge! Lees er in dit blog meer over. 

Meer weten over onze diensten?

Wij helpen u om een succes te maken van de transitie van uw bestaande IT-omgeving naar een nieuwe cloudoplossing. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Als populair open source platform voor het managen van applicaties in containers brengt Kubernetes vele voordelen met zich mee. Maar hoe start je ermee als organisatie? Doe de Kube Challenge!

In de vorige blogs over Kubernetes beschreven we al de ontstaansgeschiedenis van het platform, de verschillende redenen om het te gebruiken voor het beheren en aansturen van applicaties en het inrichten van het innovatieproces als een noodzakelijke omgevingsvariabele voor containers. Met name dat laatste aspect – het organisatorische deel – blijkt in de praktijk een lastige horde voor organisaties die sneller, goedkoper en veiliger willen innoveren. Dit is vooral psychologisch, want veranderingen zijn niet per definitie zo groot als men vaak lijkt te denken.

Wat is jouw uitdaging?


Om het werken met microservices in containers aan te moedigen, hebben we bij Eurofiber Cloud Infra de Kube Challenge in het leven geroepen. Organisaties die de challenge aangaan, halen daarmee alle voor innovatie belemmerende omgevingsfactoren weg. In een korte sprint van twee weken richten zij zich op het realiseren van een kleine verandering waarmee zij snel resultaat kunnen behalen.

Veel bedrijven beschikken over fantastische businesscases waarbij zo’n benadering goud waard is. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van papieren brieven door pdf’s voor het informeren van klanten. De besparing die dit oplevert is snel uit te rekenen. Idealiter deel je zo’n verandering in kleine blokken op, met sprints van twee weken. Een probleem waar veel veranderingstrajecten mee te maken krijgen, is dat de scope ervan vaak steeds verder uitdijt, waardoor de tijdsduur van het traject al gauw fors oploopt. Zoek dus naar ‘kleine blokjes’. In het geval van het vervangen van brieven door pdf’s hoeft het aanvankelijk echt nog niet om alle klantcommunicatie te gaan. Kies één bepaalde klantenbrief, bijvoorbeeld een betalingsherinnering. Kijk vervolgens hoeveel van deze brieven je ‘weg kunt werken’ in sprints van twee weken. Ieder blokje dat je als microservice wegwerkt is er één. Pure winst.

Start van een continue innovatiecyclus


Dit is precies het proces waar de Kube Challenge bij helpt. Wij beseffen ook dat de challenges breder gaan dan alleen de techniek. In het geval van de klantenbrief zal ook marketing betrokken moet worden en wordt er een copywriter aan het werk gezet. Ook hen wordt gevraagd om niet het overkoepelende probleem te beschrijven, maar één klein blokje te behandelen. Ondertussen helpt de Kube Challenge om het probleem naar de business toe te beschrijven. IT zorgt met Kubernetes voor een runtime-omgeving, sluit deze aan op de IT-infrastructuur en vanuit deze basis gaat een multidisciplinair team gezamenlijk de challenges aan binnen de organisatie. Zo ontstaat een innovatieloop, die telkens leidt tot de volgende verbetering.

De Kube Challenge is uiteraard genoemd naar Kubernetes. Op dit platform komen alle nieuwe ontwikkelingen bij elkaar. Organisaties kunnen innoveren in kleine blokjes (microservices) en daarmee vervolgens onbeperkt opschalen, waarbij het pay-as-you-go karakter van de cloud een groot voordeel is. Innoveren is op deze manier ook relatief risicovrij: na elke twee weken begint immers een nieuwe innovatiecyclus. Er bestaat ook altijd nog de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, zonder dat er veel tijd en geld verloren is gegaan. Dit haalt de financiële druk van het innovatieproces af. En doordat microservices in containers ‘portable’ zijn, maakt het ook niet uit in welke omgeving zij draaien: in de publieke cloud, een private cloud of gevirtualiseerd een on-premise omgeving.

Een challenge voor elk bedrijf


Voor wie is de Kube Challenge? Veel bedrijven zijn van oudsher geen IT-bedrijven. Ondertussen ontwaren we in elke sector de trend dat software, fysieke producten en dienstverlening convergeren. Veel bedrijven staan daardoor voor een transformatiestap. Dit geldt voor grote enterprise organisaties, maar ook voor steeds meer organisaties in het middenbedrijf. Neem bijvoorbeeld een liftenfabrikant, die software een steeds grotere rol ziet spelen in diens fysieke producten. Ook zij moeten de transformatie maken naar een ‘softwarehuis’. Dit is precies waarbij de Kube Challenge helpt. Software is onderdeel van het productieproces geworden en het aangaan van de challenge is een stimulans om dit beter in te voegen.