Portals
IaaS, PaaS en SaaS

IaaS, PaaS en SaaS: wat betekenen de begrippen en wat zijn de verschillen?

IaaS, PaaS en SaaS zijn begrippen die vaak langskomen in de wereld van de cloud. Lees alles over de betekenis van deze begrippen en de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS.

Meer informatie

Benieuwd naar IaaS, PaaS en SaaS? En maakt u graag kennis met de diensten en oplossingen van Eurofiber Cloud Infra? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 242 8720 of het contactformulier op onze website.

Steeds meer diensten worden tegenwoordig ‘as-a-service’ aangeboden, bijvoorbeeld via cloudplatforms als Azure, AWS en het Google Cloud Platform. U betaalt als bedrijf voor een specifieke IT-dienst of set aan IT-diensten, meestal in de vorm van een vast abonnementsbedrag, en wordt daarbij helemaal of gedeeltelijk ontzorgd op het gebied van beheer en hosting.

IaaS, PaaS en SaaS zijn populaire varianten van dit model en begrippen waar een organisatie die inzet op de cloud niet meer omheen kan. Het zijn termen die u vast al een keer voorbij hebt zien komen, maar waarvan u de betekenis wellicht niet precies kent. Bovendien kan het een uitdaging zijn om te bepalen welk model past bij uw bedrijf. 

Op deze pagina zoomen we nader in op IaaS, PaaS en SaaS. Wat houden de modellen in? Wat zijn de belangrijkste verschillen? En wat zijn de voor- en nadelen van elke variant? Lees snel verder voor de antwoorden!

Inhoud

Wat is IaaS (infrastructure-as-a-service)?

Infrastructure-as-a-service (IaaS) is een clouddienst die op aanvraag belangrijke computing-, opslag- en netwerkresources biedt. Denk bijvoorbeeld aan opslag en rekenkracht. Met het IaaS-model kunt u de infrastructuur die on-premises of in een fysiek datacenter staat geheel of gedeeltelijk verplaatsen naar de cloud. Virtualisatie creëert complete IT-omgevingen met hun eigen CPU’s, geheugen, netwerk, interface en opslag. 

Het verschil met on-premises is dat uw IT-infrastructuur draait op fysieke hardware in een extern datacenter. U maakt alleen gebruik van de gevirtualiseerde omgeving en hoeft niet zelf te investeren in (het beheren van) fysieke hardware. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op de infrastructuur draait. 

In het IaaS-model is de cloudprovider eigenaar en beheerder van de hardware en software en is hij ook eigenaar of huurder van het datacenter. Als u een IaaS-oplossing heeft, huurt u resources zoals rekenkracht of opslag. U richt ze in naar uw wensen en betaalt voor de resources die uw organisatie daadwerkelijk verbruikt.

De voordelen van IaaS

Een groot voordeel van IaaS is de grote mate van autonomie. U heeft de volledige vrijheid om de hostingruimte zo in te richten als u dat zelf wilt. Dat geldt zowel voor de gebruikte software als resources. Daarnaast gaat een IaaS-oplossing gepaard met lagere kosten dan het inrichten en beheren van een infrastructuur die on-premises draait. U kunt een hoop uitbesteden aan de serviceprovider en hoeft niet meer te (her)investeren in dure fysieke hardware.

De nadelen van IaaS

Het belangrijkste nadeel van IaaS is dat u behoorlijk wat technische kennis nodig heeft om de infrastructuur te beheren. U bent als organisatie namelijk zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op de IT-infrastructuur draait.

Wilt u meer lezen over Infrastructure as a Service? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van IaaS.

Wat is platform-as-a-service (PaaS)?

PaaS is een complete ontwikkel- en implementatie-omgeving in de cloud. In het geval van PaaS regelt de cloudleverancier niet alleen de infrastructuur, maar ook alles op het gebied van besturingssystemen, middleware (denk aan Java en .NET), BI-services en systemen voor het beheren van databases. Ook het installeren en beheren van de software is een taak die de leverancier u uit handen neemt.

U houdt wel het beheer over uw data en hebt nog steeds de mogelijkheid om zelf applicaties te ontwikkelen. De benodigde resources koopt u bij de cloudprovider, waarbij u alleen betaalt voor wat u gebruikt. U krijgt met PaaS dus in principe de beschikking over een vrijwel volledig ingericht virtueel platform waarmee u zowel eenvoudige als complexe cloud- en businesstoepassingen creëert.

De voordelen van PaaS

PaaS heeft vooral de nodige voordelen op het vlak van gebruiksgemak en snelheid.

  • De serviceprovider configureert, beheert en monitort de serverruimte. U hoeft zich niet bezig te houden met de inrichting en dus ook niet te investeren in gespecialiseerde kennis.
  • De snelheid waarmee u een oplossing bouwt ligt hoog. U kunt namelijk gebruikmaken van hapklare code in plaats van deze zelf te ontwikkelen.
  • PaaS-diensten zijn toepasbaar op software die leveranciers nog niet als SaaS-oplossing aanbieden.
  • PaaS-software is toegankelijk voor meerdere gebruikers. Ook bij een snelle groei en uitbreiding van het personeelsbestand, loopt u niet tegen complicaties aan.

Het nadeel van PaaS

Het belangrijkste nadeel van PaaS is de beperkte vrijheid. De serviceprovider maakt voor u de keuzes op het gebied van inrichting, configuratie en monitoring. Eigen zeggenschap over deze aspecten van uw cloudomgeving geeft u dus uit handen.

SaaS

Wat is SaaS (software-as-a-service)?

Zoals de naam al doet vermoeden, is SaaS een model waarbij een leverancier of cloudplatform software als een clouddienst aanbiedt. De klant hoeft de software niet zelf aan te schaffen, maar sluit een abonnement of contract af voor het gebruik ervan. De SaaS-aanbieder zorgt voor de benodigde licenties en het installeren, onderhouden en beheren van de software. De software staat niet on-premises bij de klant, maar op locatie bij de SaaS-leverancier, meestal in een datacenter. 

SaaS-oplossingen nemen vaak de vorm aan van complete softwarepakketten, inclusief de hosting. Bekende voorbeelden zijn samenwerkingsplatformen als Google Docs en Slack, maar ook een e-commercepakket als Shopify dat alle tools levert die u nodig heeft voor het bouwen, inrichten en beheren van een webshop.

De voordelen van SaaS

Gemak en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijke voordelen van SaaS. De serviceprovider regelt alles voor u, waardoor er weinig technische kennis binnen de organisatie nodig is om gebruik te kunnen maken van SaaS. 

Een ander voordeel van SaaS is de schaalbaarheid. Op- of afschalen in gebruik is eenvoudig. Enorm handig tijdens piek- of dalperioden, maar ook bij het onboarden van nieuwe medewerkers. Licenties zijn vaak maandelijks opzegbaar.

Ook kostentechnisch heeft SaaS voordelen. U hoeft geen extra hard- of software aan te schaffen en betaalt alleen voor de service(s) die u daadwerkelijk gebruikt. Opties aan- en uitzetten kan meestal flexibel en al naar gelang actuele zakelijke behoeften. 

De nadelen van SaaS

Een nadeel van SaaS is dat u minder grip heeft op uw data. Hiervoor moet u grotendeels vertrouwen op de leverancier. Een goed service level agreement (SLA) helpt wel bij het maken van goede afspraken en bieden van garanties op het vlak van data- en privacybescherming. Daarnaast bent u bij SaaS volledig afhankelijk van de serviceprovider voor het installeren en inrichten van de SaaS-oplossing.

De belangrijkste verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS

Het grootste verschil tussen de verschillende vormen zit hem in hoeveel u als organisatie uitbesteedt aan een leverancier of serviceprovider. Met IaaS besteedt u het minst uit en houdt u de meeste controle over uw IT-omgeving. Met PaaS besteedt u al net iets meer uit, terwijl u bij SaaS vrijwel volledig vertrouwt op de expertise en service van de aanbieder.

Welk model de beste fit is voor welke organisatie, hangt sterk af van factoren als:

  • de gewenste mate van ontzorging;
  • de aanwezige technische kennis binnen een organisatie;
  • het beschikbare IT-budget.

IaaS is aan te raden wanneer u al een IT-omgeving heeft, maar liever niet zelf de hardware, verbindingen en ruimte in een datacenter inkoopt. Met IaaS hoeft u zich geen zorgen te maken over de fysieke infrastructuur, maar draait u wel zelf aan de knoppen bij het inrichten en configureren van uw IT-landschap.  

PaaS is een goede keuze wanneer u zelf een (web)developer bent of als er developers werkzaam zijn binnen uw organisatie. Met PaaS zet u razendsnel en gemakkelijk een ontwikkel-, test-, en deployment-omgeving op en hoeft u die taak niet uit te besteden. 

SaaS is een goede keuze wanneer u als organisatie alles wilt uitbesteden, bijvoorbeeld omdat de IT-expertise binnen de organisatie beperkt is of omdat u zelf geen tijd en zin hebt om uw IT-landschap te monitoren en beheren. Met SaaS hoeft u zelf geen hardware in te kopen en geen beheer van applicaties en data uit te voeren. Zo houdt u meer tijd over om u volledig te focussen op andere belangrijke taken en projecten.

Over Eurofiber Cloud Infra

Als totaalaanbieder van IT-infrastructurele oplossingen helpt Eurofiber Cloud Infra u graag om het beste te halen uit de cloud en het model ‘as-a-service’. Zo biedt ons IaaS-platform een afgeschermde, virtuele datacenteromgeving op basis van een hoogwaardige infrastructuur. Een veilig en schaalbaar cloudplatform dat ideaal is als basis voor de ontwikkeling en hosting van businessapplicaties of het inrichten van complexe IT-omgevingen.

Met Cloud Connect bieden we bovendien privéconnectiviteit naar de publieke cloud, terwijl ons platform CloudHub uw eigen datacenter, cloud en alle, SaaS-, PaaS- en connectiviteit providers gecontroleerd samenbrengt in één centrale architectuur.

Eurofiber Cloud Infra

Meer informatie

Wilt u nog meer weten over IaaS, PaaS en SaaS? En maakt u graag kennis met de diensten en oplossingen van Eurofiber Cloud Infra? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 242 8720 of het contactformulier op onze website.