Portals
IT-outsourcing

Alles wat u moet weten over IT-outsourcing voor uw organisatie

Benieuwd naar het hoe en waarom van IT-outsourcing en de voordelen van deze aanpak? Lees dan snel verder.

Behoefte aan IT-outsourcing voor uw organisatie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen van outsourcing? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een adviesgesprek.

De snelheid waarmee de digitale transformatie voortraast, zorgt ervoor dat bedrijven steeds meer IT-kennis en -vaardigheden nodig hebben om de concurrentie bij te blijven. Maar het is vaak lastig om al die expertise binnen uw organisatie te halen. De IT-arbeidsmarkt is krap, waardoor goede IT’ers duur en lastig te vinden zijn. 

Het is tegenwoordig dan ook heel gebruikelijk om op IT-gebied samen te werken met externe IT-partners. Sterker, de groeiende behoefte aan het snel en flexibel kunnen op- en afschalen van IT-diensten en -producten zorgt voor het uitbesteden van steeds meer applicaties en processen aan gespecialiseerde IT-partners. In vergelijking met de rest van Europa, kiezen in Nederland veel organisaties voor IT-outsourcing. In deze blog vertellen we u alles over het hoe en waarom van IT-outsourcing en laten we zien wat de voordelen van deze aanpak zijn.

Inhoud

Wat is IT-outsourcing?

Outsourcing (uitbesteding) is het laten uitvoeren van bedrijfsactiviteiten door een externe partner. Meestal gaat het om taken die voorheen intern werden uitgevoerd, maar soms ook om werkzaamheden die nieuw zijn binnen een organisatie. In het geval van IT-outsourcing besteed je specifieke IT-werkzaamheden uit aan een externe en gespecialiseerde IT-partner. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden als:

 • hosting;
 • applicatie- en softwareontwikkeling;
 • webontwikkeling;
 • technische ondersteuning;
 • softwaretests.

Bij IT-outsourcing heeft u de keuze uit verschillende vormen. U kunt kiezen voor een partij uit eigen land (homeshoring), maar bijvoorbeeld ook voor nearshoring (een project of proces uitbesteden aan een partij in een relatief nabijgelegen land) of offshoring (kiezen voor een overzees land). Een andere optie is multisourcing. Dit houdt in dat een organisatie IT-processen en -diensten onderbrengt bij meerdere partners, vaak vanuit het oogpunt van risicospreiding. 

Uw security- of connectiviteitsvraagstukken uitbesteden aan een gespecialiseerde IT-partner? Als Nederlands bedrijf werken met ontwikkelteams die in Kroatië, Roemenië, Spanje of India zitten? Of kiezen voor een toegewijde externe partner die zich fulltime bezighoudt met het beheren en updaten van uw infrastructuur? Allemaal voorbeelden van IT-outsourcing.

IT-outsourcing voordelen

Wat zijn de grootste voordelen van IT-outsourcing?

IT-outsourcing heeft diverse voordelen, zowel strategisch, operationeel als kostentechnisch. Tijd om de voordelen van IT-outsourcing nader te bekijken.

1. Minder operationele kosten

IT-outsourcing maakt het mogelijk om te besparen op operationele- en personeelskosten. Het is een initiële investering, maar op termijn helpt IT-outsourcing bedrijven om de kosten met 15 tot soms wel 60 procent te verlagen. Door IT-werkzaamheden uit te besteden, hoeft u zelf minder te investeren in personeel voor het beheren en periodiek updaten van de IT-infrastructuur en uw applicatielandschap. In plaats daarvan koopt u tegen een vast en voorspelbaar tarief specialistische expertise in bij een externe IT-partner. U hoeft bovendien minder te investeren in trainingen voor het up-to-date houden van de technische kennis van medewerkers.

2. Verhoogde efficiëntie en productiviteit

57 procent van de bedrijven besteedt IT-werk en -processen uit om de eigen productiviteit te verhogen. Outsourcing zorgt namelijk voor nieuwe kennis en werkwijzen, wat vaak leidt tot meer innovatiekracht en efficiëntere processen. Uw personeel houdt hierdoor meer tijd over om zich te richten op hun eigen kernwerkzaamheden, zonder zich zorgen te hoeven maken dat de IT niet optimaal werkt. 

3. Beschikken over de juiste experts

Organisaties hebben de benodigde expertise niet altijd in huis of hebben grote moeite om het personeel met de juiste kennis te vinden. Door te kiezen voor IT-outsourcing, beschikt u over de juiste mensen, kennis en vaardigheden op de momenten dat u ze het hardst nodig heeft. Om gebruik te maken van specifieke kennis en vaardigheden hoeft u dus geen nieuwe IT-krachten te zoeken.

4. Sneller groeien dankzij schaalbaarheid

IT-outsourcing maakt snel opschalen een stuk makkelijker. U kunt meer klanten of projecten aannemen zonder bang te hoeven zijn dat IT niet kan meegroeien met de grotere workloads. U beschikt bovendien over de flexibiliteit en schaalbaarheid die nodig zijn om personeel en IT-resources in te zetten wanneer het echt nodig is.

5. Altijd beschikbare ondersteuning en kennis

Uw eigen medewerkers kunnen afwezig zijn vanwege vakanties of ziekte. En wanneer ze wel aan het werk zijn,  zijn ze natuurlijk ook niet 24 uur per dag beschikbaar. Door te kiezen voor IT-outsourcing bent u altijd verzekerd van expertise en support als zich een IT-probleem voordoet.

6. Makkelijker up-to-date blijven

De  IT-wereld ontwikkelt zich razendsnel. Het kan moeilijk zijn om dat allemaal bij te houden als u geen IT-bedrijf bent of niet de mogelijkheid heeft om personeel continu te blijven bijscholen. Externe IT-partners investeren veel tijd en geld in de training van hun personeel. IT is hun corebusiness, waardoor het voor deze ondernemingen makkelijker is om op IT-gebied doorlopend up-to-date te blijven.

Aandachtspunten bij IT-outsourcing

Om optimaal te profiteren van de voordelen van IT-outsourcing, is het wel belangrijk om de juiste externe IT-partner te kiezen. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

 • Zorg voor een goede strategische en culturele match. Een outsourcingspartner is namelijk een verlengstuk van uw organisatie.
 • Maak heldere afspraken over het begin en einde van de samenwerking. Daar hoort ook een duidelijke exitstrategie bij die goede afspraken bevat over een eventuele ontbinding van het partnerschap.
 • Breng de scope van de samenwerking goed in beeld. Welke IT-taken en -processen gaat u uitbesteden en welke blijft u zelf voor uw rekening nemen?
 • Wees duidelijk richting uw medewerkers over het hoe en waarom van de outsourcing. Wat is de impact en wat betekent het voor hun dagelijkse werkzaamheden?

Over Eurofiber Cloud Infra

Organisaties willen op IT-gebied steeds vaker ontzorgd worden. Dat vraagt om een betere service. Eurofiber levert die. Wij kunnen met onze portfolio de totale IT-infra leveren vanuit onze eigen organisatie. Dat doen we op basis van onze 4 C’s: 

 1. Consultancy. Samen met u brengen we uw wensen en behoeften in kaart en koppelen we die aan de juiste digitale strategie en oplossing.
 2. Cloud. Onze cloudoplossingen zorgen voor een flexibele, schaalbare en toekomstbestendige IT-omgeving.
 3. Connectiviteit. Met oplossingen als datacenter interconnectiviteit, zakelijk glasvezel, dark fiber en Secure Cloud Connect bent u altijd verzekerd van veilige internetverbindingen, een goede performance en een hoge beschikbaarheid.
 4. Colocatie. U profiteert van de voordelen van een professioneel datacenter en creëert nog meer continuïteit.
Eurofiber Cloud Infra

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen van outsourcing? En bent u benieuwd naar wat Eurofiber Cloud Infra op dit vlak voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0) 30 242 8720 of het contactformulier op onze website in te vullen.