Portals
Cloud strategie ontwikkelen

Een cloud strategie ontwikkelen: wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Een succesvolle cloudstrategie opstellen die helpt om de juiste keuzes te maken om problemen en hogere kosten te voorkomen? Lees verder om achter te komen hoe u dit in 6 stappen voor elkaar krijgt.

Advies nodig bij uw cloud strategie?

Wilt u meer weten over de 6 stappen voor het opstellen van een succesvolle cloud strategie? Neem dan gerust contact met ons op. Bel vrijblijvend naar +31 (0)30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.

De groene route naar duurzaamheid vinden en tegelijkertijd een toekomstbestendige organisatie blijven? Cloudcapaciteiten opschalen, standaardiseren en optimaliseren is niet alleen zakelijk gezien een verstandige keuze: het is de enige manier om CO2-neutraal te worden. Cloud is om meerdere redenen en in al haar diverse vormen in rap tempo geëvolueerd tot een toonaangevende keuze voor zowel business- als IT-afdelingen. 

Iedere organisatie heeft haar eigen reden(en) om de cloud te adopteren, maar regelgeving en compliancy stuwen de cloudadoptie alsmaar verder voort. Zo is er de luider wordende roep om duurzaam beleid te baseren op Environmental, Social en Governance (ESG). Stakeholders vragen vaker en vaker om een effectieve impactstrategie op basis van ESG-normen. Dit heeft een directe IT-impact op uw netwerkconnectiviteit, dataverwerking en rapportages.

ESG is slechts één voorbeeld dat aantoont dat informatiebehoefte, digitalisering en de roep om analyses op meerdere vlakken belangrijker worden. Organisaties moeten zich tegelijkertijd richten op procesinnovaties en diensten transformeren om te voldoen aan diverse regelgevingen. En alsof dat niet genoeg is: de moderne standaard is dat omgevingen 24/7 beschikbaar zijn. Over ambitieniveaus gesproken.

Cloudoplossingen sluiten meervoudig aan bij de bovengenoemde ontwikkelingen. Zo biedt de cloud voordelen op het vlak van schaalbaarheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Dit zijn winstpunten die on-premise lastig of zelfs onmogelijk te evenaren zijn. Een weldoordachte cloudmigratie kunt u zien als een synoniem voor een hybride cloudoplossing. Een ‘best-of-both worlds-oplossing’ van private en public clouds biedt meer ruimte voor een behapbare aanpak. Met een hybride cloud voorkomt u dat een volledig landschap pas in productie kan als het laatste puzzelstuk gemoderniseerd is.

Het maximale uit de mogelijkheden van de hybride cloud halen lukt alleen met een goede cloudstrategie. Lees verder en ontdek de 6 belangrijkste bouwstenen voor een succesvolle cloudmigratie

Inhoud

Zes stappen die helpen om succesvol naar de cloud te migreren

1. Dicht het gat tussen business en IT

Welke onderscheidende competenties heeft de organisatie? Wat is de bedrijfsstrategie en welke richting moet gevolgd worden? IT is niet leidend bij het beantwoorden van deze vragen, maar kan wel het verschil maken en ondersteunen. De CIO is de belangrijkste spil in het proces en zorgt ervoor dat een cloudmigratie gedragen wordt door het management, de business en IT. 

Nog steeds hoort u geregeld dat IT en business vanuit een verschillende invalshoek naar informatie kijken. De beste manier om het gat tussen business en IT te dichten? Maak gezamenlijk beleid op functionaliteit, businesscontinuïteit en KPI’s voor beschikbaarheid en hersteltijden. Het gezamenlijk optrekken van business en IT houdt het bedrijf flexibel en stabiel. En dat is hard nodig in een markt die steeds dynamischer wordt.

Naast de betere besluitvorming en meer betrokkenheid van beide partijen, speelt het managen van veranderingen een grote rol. Nieuwe projecten moeten voldoen aan een 'must-have-criterium’ en een scherp aantoonbare toegevoegde waarde bieden. Besluitvorming moet plaatsvinden op basis van een goed onderbouwde businesscase. Architectuur, infrastructuur, processtructuur en het applicatieportfolio zijn daarbij kernwoorden die u gezamenlijk afstemt en gaandeweg het project voortdurend toetst. Bij het bepalen van het ambitieniveau hoort ook de vraag of de traditionele applicaties ‘as-is’ worden overgezet of juist cloud-native moeten worden. 

2. Complete inventarisatie van het applicatie- en datalandschap

Welke applicaties zijn in gebruik? Welke applicaties zijn al ‘cloud-native’? Welke moet u aanpassen? En welke applicaties kunnen simpelweg niet naar de cloud? Werken vanuit zo’n lijst werkt overzichtelijk, maar is tegelijkertijd een grote opgave. Er zijn altijd legacy- of maatwerkapplicaties die aanzetten tot nog steeds actief zijn en door één of enkele medewerkers gebruikt worden. Probeer volgordelijk te bepalen of er moderne alternatieven zijn, óf u ze compatibel kunt maken met de public cloud óf dat ze in een private cloud gaan draaien. Als vangnet kunt u een private cloud inrichten en de applicaties ‘as-is’ overzetten. U behoudt dan functionaliteit en koopt tijd om de applicatie op een later moment te moderniseren.

Ook databehoeftes zijn een belangrijk aandachtspunt bij een cloudmigratie? Data zijn het belangrijkste bezit van een organisatie en moeten daarom het vertrekpunt van de cloudmigratie zijn! Veel datalandschappen zijn uiterst divers: ze bestaan uit afzonderlijke silo’s en een mix van actuele en historische data. Die gegevens bestaan weer uit gestructureerde, deels gestructureerde en ongestructureerde data. Maak databeleid dat zich richt op (eisen voor) compliancy, security, continuïteit en performance en selecteer op basis daarvan een private of public cloud. Kies voor veilige opslag in de vorm van een locatie binnen Nederland of Europa. Let daarbij goed op de specifieke regelgeving: een datacenter in Nederland kan toch onder Amerikaanse regelgeving vallen!

3. Bepaal welke applicaties (nog) niet naar de public cloud kunnen

Zoals bekend zijn bepaalde applicaties niet cloud-native en is een enkelvoudige cloudmigratie niet realistisch. Niet alle applicaties hoeven ook in één keer naar de cloud. Uiteindelijk moet een migratie naar de cloud wel zinvol zijn. Soms kan een applicatie ook niet goed functioneren in een public cloud, bijvoorbeeld omdat typische hardware niet beschikbaar is of omdat interfaces ontbreken of koppelingen niet mogelijk zijn. Is standaardisatie niet haalbaar of te kostbaar? Dan vallen veel beoogde voordelen van een migratie naar de public cloud weg. 

Een combinatie van (tijdelijke) colocatie en een private cloud in een extern datacenter kan in zo’n geval soelaas bieden. U voorkomt extra investeringen in een eigen dataruimte en verlaagt de beheerlasten. Tegelijkertijd houd u de volledige controle in een op maat gemaakte IT-omgeving die flexibel meebeweegt. En een volwassen private cloud biedt ook IaaS van topkwaliteit! Een transitie naar een private cloud in een extern datacenter biedt alle voordelen van gecertificeerde TIER III hostingfaciliteiten. 

In een hybride cloudlandschap zijn kwalitatief hoogwaardige connecties met schaalbare bandbreedte een must. Eurofiber Cloud Infra biedt een CloudHub in een open en centraal beheerd multicloud-readyplatform voor standaardisatie, compliancy, security en kostencontrole. De oplossing integreert u eigen datacenter(s) met de door jou gekozen cloudprovider(s). Dit gebeurt op basis van afgestemde cloud-landingszones. Zo ontstaat er een veilige en betrouwbare hybride basisinfrastructuur van waaruit u gecontroleerd verder bouwt!

Cloudtypen bepalen

4. Bepaal de cloudtypen en let op interoperabiliteit.

Een cloudmigratie moet u grondig voorbereiden. Hoge schaalbaarheid, goede flexibiliteit, waterdichte security, het vereenvoudigen van het IT-landschap en een hoge continuïteit zijn de belangrijkste doelen. Alle beoogde voordelen in één migratie bereiken klinkt te mooi om waar te zijn. Door te kiezen voor een duidelijke fasering van de cloudmigratie, creëert u houvast en werkt u pragmatisch.

Een keuze uit de meest voorkomende cloudtypen helpt u om de eerste schifting te maken. U kunt kiezen uit:

  • IaaS: computing, storage en netwerkresources neemt u consumptief af in abonnementsvorm.
  • PaaS: u krijgt samengestelde software en hardware voor een specifieke functie.
  • SaaS: de cloudleverancier biedt applicaties aan die gebruiksklaar zijn.

Onderschat binnen het grote geheel de samenhang van diverse omgevingen niet. Het is raadzaam om te onderzoeken of er wel voldoende interfacefunctionaliteiten zijn. De juiste connectiviteit én security zijn de eerste vereisten en de levensaders van een degelijke cloudstrategie. Betrouwbare en veilige verbindingen zijn een must. Met de komst van bijvoorbeeld het hybride werken, moeten medewerkers op een veilige manier toegang hebben tot hun applicaties, gegevens en documenten.

Als meerdere omgevingen informatie uitwisselen, wordt interoperabiliteit een specifiek aandachtspunt. Het verdient aanbeveling om moderne mogelijkheden voor platformintegratie (iPaaS) te verkennen. Kort gezegd is iPaaS een cloudoplossing die applicaties en data overzichtelijk en beheersbaar koppelt, ongeacht of ze zich in de cloud of on-premise bevinden. Gevestigde leveranciers hebben state-of-the-art iPaaS-platforms om geavanceerde end-to-end-integraties te realiseren. 

5. Selecteer de cloud leverancier(s) en bepaal de kosten.

Een cloudmigratie van applicaties, data, infrastructuur en werkplekken betekent meestal dat deze zaken niet meer volledig in eigen beheer zijn. Cloudleveranciers beheren ze in gehoste omgevingen. Voor een goede dienstverlening is het bevorderlijk om het aantal leveranciers in de nieuwe keten te beperken. Bij beheeractiviteiten en verstoringen bent u namelijk grotendeels afhankelijk van deze partijen en hun onderlinge samenwerking. Een leverancier met een breed scala aan benodigde disciplines heeft meer controle over de gehele IT-stack en verdient de voorkeur boven een versnipperd leverancierslandschap. Let hierbij goed op (SLA-)diensten die vanuit één leverancier geboden worden, maar tevens waar zich contracten met derde partijen bevinden. Check bovendien kritisch wat een cloudleverancier onder de motorkap écht biedt!

Last but not least: zorg ervoor dat de OPEX-begroting voor zowel de private als public cloud overeenkomt met de te verwachten kosten. Een public cloud zoals Azure, AWS, Oracle of Google lijkt qua OPEX-kosten initieel vaak goedkoper dan een private cloud. Maar het maken van een sluitende kostenraming is niet eenvoudig. Een cloud cost estimator helpt bij het opstellen van de kostenberekening en maakt de verbruikskosten beter inzichtelijk. Bedenk tegelijkertijd dat de consumptie van publieke cloudresources niet altijd even goed voorspelbaar is. Let specifiek op variabele kosten, zoals datatransport- en licentiekosten. Dit zijn bepaald geen sluitposten! 

6. Retransitieplan voor cloudleverancier(s)

Alle goede voorbereidingen en afspraken met leveranciers ten spijt: het kan gebeuren dat u om een of andere reden weg wilt uit de cloud of in zee wilt gaan met een andere derde partij. Het is slim om daar niet pas over na te gaan denken op het moment dat u een terugtrekkende beweging moet maken. En wat als u de cloudmigratie onverhoopt moet stopzetten of terugdraaien? Voorkom een vendor lock-in, zodat u niet contractueel vast komt te zitten aan één cloudprovider of -leverancier als gevolg van beperkingen in de dienstverlening. 

U moet dus een strategie hebben voor het migreren van uw gegevens en toepassingen naar een andere provider. Ook bij een private cloudprovider hoort een op maat gemaakte exitstrategie en de mogelijkheid om binnen het datacenter te switchen naar een andere provider. Zo bent u in elk scenario beschermd tegen een vendor lock-in en blijft u flexibel.

In de praktijk komt het weinig voor, maar soms moeten organisaties een retransitie maken. Ze onderschatten bijvoorbeeld de impact van werken in de cloud op de bedrijfsvoering, krijgen te maken met het stopzetten van financiering vanuit de directie of verleggen hun focus. In die gevallen kan het wenselijk zijn om het beheer weer in eigen hand te nemen. Het kan ook zijn dat het beheer aan een andere partij, die weer zijn eigen acceptatiecriteria heeft, overgedragen wordt.

Dit scenario beschrijft u in de contracteringsfase. Een belangrijk onderdeel van de contractafspraken is het detailretransitieplan (DRP) waarin u bepalingen over exitvoorwaarden, kennisoverdracht, licenties, afstemming over de technische oplossing en intellectueel eigendom vastlegt. Het DRP beschrijft ook hoe u operationeel omgaat met het inrichten van een project- en exitteam om de projectbesturing en het beheer over te dragen.

Over Eurofiber Cloud Infra

Eurofiber Cloud Infra heeft de expertise en oplossingen in huis om van uw cloudstrategie een succes te maken. Zo beschikken we over een platform waarmee u uw eigen datacenter, cloud en alle SaaS-, PaaS- en IaaS-connectiviteitsproviders gecontroleerd samenbrengt in één centrale architectuur. Die cloudarchitectuur maakt het end-to-end gebruik van veilige privé-verbindingen mogelijk en is uit te breiden met diensten van talloze andere cloudproviders.

Cloud Connect is een snelle, makkelijke en flexibele manier voor serviceproviders om privé-connectiviteit naar de publieke cloud op te zetten. U legt een veilige verbinding naar de cloudprovider van uw keuze en omzeilt daarbij het publieke internet.

Eurofiber Cloud Infra staat voor u klaar

Meer weten over het maken van een cloudstrategie?

Wilt u ook een succes maken van uw cloudstrategie? Bent u benieuwd hoe de cloud- en connectiviteitsoplossingen van Eurofiber Cloud Infra hierbij helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 (0)30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.