Portal DCspine
portretfoto Paul

De noodzaak van Digitale Transformaties

De eisen aan de ICT waren al sterk aan het veranderen, en daar heeft de pandemie nog een grote schep aan bijgedragen. In deze blog leest u waarom deze transformatie een noodzaak is en waar u rekening mee moet houden tijdens dit proces. 

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

De eisen aan de ICT waren al sterk aan het veranderen, en daar heeft de pandemie nog een grote schep aan bijgedragen. Veel organisaties zijn erachter gekomen dat ze een digitale transformatie moeten doorvoeren om bij te blijven, zo ziet Paul Faas van Eurofiber Cloud Infra.

Organisaties zien dat de veranderingen de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling zijn gekomen. Door de coronacrisis zijn meer mensen thuis gaan werken, waardoor het zwaartepunt meer dan ooit op de connectiviteit ligt. Geen wonder dat IT-managers kijken naar wat anders kan. Uit een klantonderzoek van Eurofiber Cloud Infra blijkt dat de meeste klanten van het bedrijf verwachten dat ze binnen nu en drie jaar grote veranderingen gaan aanbrengen aan hun infrastructuur. Want zoals ze nu werken, is kostentechnisch niet houdbaar voor de lange termijn.

Wat houdt zo’n digitale transformatie dan in? Om te beginnen zien bedrijven dat het allemaal slimmer moet, wat soms ook betekent dat het goedkoper kan. Beschikbaarheid wordt belangrijker, net als wet- en regelgeving. Dat vraagt allemaal om specifieke kennis en kunde, wat op zijn beurt het uitbesteden aantrekkelijk maakt. Daarom wordt eigen hardware in een colocatie ingeruild voor assets in de cloud. Applicaties die daadwerkelijk in de cloud kunnen draaien, willen ze steeds vaker in de cloud laten draaien. Vervolgens rijst de vraag hoe je dat moet managen. Ze willen hun processen hierop inrichten naar hun toekomst toe. Digitale transformatie is, in een notendop, hoe je het IT-landschap laat aansluiten op je businessmodel. Veel IT-partijen willen hun eigen applicaties overbrengen naar de public cloud, zodat ze niet iedere keer hoeven te investeren in nieuwe hardware.

Maar het is niet zo simpel dat je een applicatie ‘dan maar gewoon in de cloud’ zet. Een applicatie voor de bewerking van bouwtekeningen kan bij een ondoordachte overgang bijvoorbeeld tegen latency problemen aanlopen. De veranderende eisen gaan ook veel verder dan de techniek of ruwe rekenkracht. Ze raken de processen, de manier waarop mensen werken, hoe je alle locaties binnen de organisatie effectief ontsluit en hoe je de beschikbaarheid garandeert.

Dat maakt dat een digitale transformatie vaak uitdagender is dan in eerste instantie wordt gedacht. Uitdagingen kosten tijd: een goed uitgedacht en uitgevoerd project neemt twee tot drie jaar in beslag. In de IT is dat een eeuwigheid. Toch geniet dat de voorkeur boven snelle, tijdelijke ingrepen. Symptoombestrijding is natuurlijk altijd onderdeel van IT-management, maar aanmodderen is op de lange termijn altijd kostbaarder.

 

Bron: ChannelConnect

Fred da Graça - DataplaceSteve Ramdharie - DataplaceSusan Megens - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.