Portal DCspine
haven

Kijken naar de toekomst met Kubernetes: You will be assimilated...

Met het steeds meer versnipperd raken van de cloud gaat Kubernetes als universeel beheerplatform een steeds belangrijkere rol spelen. Wat zijn de belangrijkste trends voor Kubernetes en de cloud de komende jaren? Lees het in dit blog. 

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder. 

Met het steeds meer versnipperd raken van de cloud gaat Kubernetes als universeel beheerplatform een steeds belangrijkere rol spelen. Wat zijn de belangrijkste trends voor Kubernetes en de cloud de komende jaren?

De evolutie van de cloud houdt in dat 'compute & storage' straks niet meer op één plek plaatsvindt, maar dat applicaties op honderden plekken tegelijk draaien. Dit is de trend naar edge computing, waarbij alles met een processor en een opslaggeheugen straks deel uit kan maken van een Kubernetes-cluster. Dus ook uw mobiele telefoon, slimme thermostaat en allerlei andere 'smart' IoT-devices. Dit is eigenlijk best logisch. Een laptop van pakweg zes tot zeven jaar oud presteert net zo goed als een nieuwe smartphone. Met principe van portabiliteit kan een Kubernetes-cluster overal draaien in een eigen container. Dus waarom zou dit alleen in een datacenter moeten zijn, als de eindgebruiker zich ergens anders bevindt? Het benutten van de gedistribueerde compute & storage-capaciteit in netwerken is dé motor achter de grote decentralisatiegolf van de cloud die zich de komende jaren zal doorzetten.

Lichter en mobieler


Wat dit precies gaat betekenen voor Kubernetes, is niet helemaal zeker. Er zullen de nodige development-loops overheen moeten om een lichtere, mobiele variant te bouwen die ook als node in een cluster kan functioneren. De potentie is er zeker, zo is het bijvoorbeeld nu al mogelijk Kubernetes op Raspberry Pi te laten draaien. Veel is afhankelijk van wat de early innovators op dit vlak doen, maar de eerste stappen zijn gezet. Met name privacy is nog een belangrijk discussiepunt. Meer dan ooit zijn IT-gebruikers kritisch op bedrijven die fouten maken met hun persoonlijke gegevens; dit is een logisch uitvloeisel van ervaringen met verschillende grote cloudbedrijven, bijvoorbeeld Facebook in de afgelopen periode.

Wat brengen de ontwikkelingen met Kubernetes met zich mee voor bedrijven? Het belangrijkste uitgangspunt blijft ook de komende jaren portability. Het aantal platformen en de snelheid waarmee deze zich ontwikkelen, stijgen. De mogelijkheid om Kubernetes-clusters overal uit te rollen, betekent dat organisaties hiervan gaan profiteren. Het grootste chip-platform bijvoorbeeld, is inmiddels niet meer Intel maar ARM. De wereld is snel aan het differentiëren. Een land als China heeft nu ook zijn eigen chipsets en de afhankelijkheid van bepaalde aanbieders neemt daarmee af. Ergens moeten al deze ontwikkelingen toch weer bij elkaar komen. De logische conclusie is dat dit containertechnologie zal zijn, met Kubernetes als de standaard om deze te kunnen shippen naar elke cloud.

Bots en Borg


Op middellange termijn - in de IT-wereld spreken we dan over twee tot vijf jaar in de toekomst - zal de opkomst van AI een meer bepalende rol spelen. We gaan kunstmatige intelligentie veel managementtaken zien overnemen. De declarative configuration van Kubernetes (wat neerkomt op: één beschrijvende taal voor alle onderdelen, van netwerk en machine tot OS, back-up en routing) zal hier van grote waarde zijn. Deze standaardisering maakt het eenvoudiger om bots werk met Kubernetes te laten uitvoeren. Over enkele jaren zal dit betekenen dat een DevOps-team simpelweg een applicatiemodule in de cloud kan zetten, waarna 'AI-ops' de distributie verzorgen. Het DevOps-werk zal hierdoor uiteraard van karakter veranderen: voor een deel van dit werk is het simpelweg zo dat een bot het beter weet dan een mens.

Tot slot een ontwikkeling op de iets kortere termijn. Het steeds meer samenkomen van verschillende platformen en diensten is een impuls voor de opkomst van Kubernetes als universeel beheerplatform met gecontaineriseerde microservices. Nu is dit nog vooral gericht op virtualisatie, maar het zou mooi zijn als fysieke machines straks ook worden aangestuurd door dit beheerplatform. Dit zou betekenen dat jouw organisatie alle IT-resources - van on-premise hardware tot VMware-clusters en public clouds - kan samenbrengen onder één controleplatform. IT-beheer wordt daardoor met Kubernetes een stuk efficiënter en dat zal vooral op enterprise-niveau een groot verschil maken. Een mooi detail is dat dit toch weer de gedachte is achter, het door Google in 2003 bedachte interne beheersysteem voor applicaties dat de voorganger is van Kubernetes. Niet voor niets werd deze genoemd naar een fictionele groep buitenaardse wezens uit Star Trek, die opereren als één groot geheel. Met als beroemde tagline: "You will be assimilated"... Kortom, alle resources samengebracht op één platform en dan de controle onder één knop.

 

Steve Ramdharie - DataplaceSusan Megens - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.