Portals
Alles over Kubernetes

Kubernetes: alles wat uw organisatie moet weten

Kubernetes is een platform dat bijna onmisbaar is voor het beheren van moderne applicaties. Lees op deze pagina er alles over en ontdek hoe u het kunt gebruiken.

Wat kan het voor mij organisatie betekenen?

Ontdek onze Kubernetes-diensten

Bent u benieuwd wat Kubernetes kan betekenen voor uw organisatie? Wilt u meer weten over de Kubernetes-diensten die wij aanbieden? Wij helpen u graag verder!

Bij het bouwen, ontwikkelen en beheren van moderne applicaties en IT-toepassingen maken we steeds vaker gebruik van containers. Deze eenheden kunt u zien als digitale varianten op de scheepscontainers die we allemaal kennen uit de fysieke logistieke wereld. De virtuele containers uit het IT-universum zijn verpakte microservices die de software, afhankelijkheden en configuraties bevatten die een applicatie nodig heeft om goed te werken.

Kubernetes is een platform dat inmiddels bijna onmisbaar is voor het beheren van grote aantallen containers. Door zijn veelzijdigheid en uitgebreide configuratiemogelijkheden is Kubernetes inzetbaar voor verschillende doeleinden. In dit artikel verkennen we een aantal gebruiksscenario’s voor Kubernetes en gaan we in op de toekomst van het populaire orkestratieplatform.

Inhoud

Wat is Kubernetes?

Kubernetes (vaak afgekort tot K8s) is een opensource-softwareplatform dat u helpt bij het op grote schaal implementeren en beheren van containers. Kubernetes is ontstaan uit Borg, een door Google bedacht en ontworpen clusterbeheersysteem, en als opensourcesoftware verder doorontwikkeld en geperfectioneerd dankzij de bijdragen van een grote community. Sinds 2017 erkennen de meeste grote techbedrijven Kubernetes, terwijl de grote cloudproviders Azure en AWS sinds 2018 beheerde diensten beschikbaar stellen voor het platform.

Met Kubernetes organiseert u een cluster van virtuele machines en plant u op basis van de beschikbare resources en vereisten de containers die u op de virtuele machines uitvoert. Containers worden gegroepeerd in pods, de operationele basiseenheden voor Kubernetes. Deze pods zijn schaalbaar op basis van de gewenste status. Dankzij Kubernetes wordt het mogelijk om met behulp van nodes (virtuele machines), clusters (verzamelingen nodes) en pods (verzamelingen containers) het beheer en de schaalbaarheid van ‘gecontaineriseerde’ applicaties te automatiseren. 

Gebruiksscenario’s voor Kubernetes

Organisaties gebruiken Kubernetes voor verschillende doeleinden. We bespreken een paar populaire gebruiksscenario’s.

Microservice-architecturen bouwen en implementeren

Microservices winnen snel aan populariteit. Als u gebruikmaakt van een microservice-architectuur, splitst u een applicatie, toepassing of systeem op in een reeks onafhankelijk te gebruiken diensten. Deze services communiceren met elkaar via API’s en vormen zo toch een coherent geheel. Het voordeel van dit architectuurtype is dat u elke afzonderlijke dienst kunt aanpassen en schalen zonder dat dit de prestaties van de applicatie als geheel nadelig beïnvloedt.

Kubernetes is een ideale tool voor het schalen en balanceren van uw microservices. U wijst gemakkelijk de juiste hoeveelheid resources en rekenkracht toe aan elke microservice, waardoor een goed uitgebalanceerd geheel ontstaat.

CI/CD-pijplijnen ondersteunen

Organisaties gebruiken Kubernetes ook vaak voor het ondersteunen van CI/CD-pijplijnen. Deze combineren continuous integration (CI) en continuous delivery (CD), twee principes die het proces van softwareontwikkeling verbeteren en vergemakkelijken door het in een reeks geautomatiseerde stappen te gieten. CI/CD-pijplijnen dragen bij aan duidelijkere processen, codes van hoge kwaliteit, betrouwbaar versiebeheer, kortere testcycli en meer flexibiliteit bij het ontwikkelen.

De combinatie Kubernetes-CI/CD vergemakkelijkt de gecontroleerde en veilige release van software. DevOps-engineers kunnen een applicatie gefaseerd uitrollen, waardoor u het risico op downtime verkleint.

Schaalbare webtoepassingen hosten

Wilt u een webtoepassing hosten die flexibel moet kunnen reageren op fluctuaties in dataverkeer en resourcegebruik? Dan helpt Kubernetes u. De mogelijkheid om snel nieuwe containers toe te voegen, weg te halen of te vervangen (als een container bijvoorbeeld niet goed meer werkt), maakt het platform ideaal voor schaalbare webtoepassingen. Met Kubernetes schalen ontwikkelaars hun applicaties moeiteloos zodat ze het toegenomen verkeer en de werkdruk aankunnen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur. Als alle netwerkcomponenten in containers draaien, wordt het bovendien mogelijk om volledige clusters te updaten of te upgraden terwijl ze in gebruik zijn.

Gegevensanalyse en ML-workloads

Data en geavanceerde gegevensanalyses zijn in het digitale tijdperk van eminent belang voor vrijwel elke organisatie. Machine learning (ML) speelt steeds vaker een belangrijke rol bij de omgang met data. De combinatie van containers en Kubernetes maakt het makkelijker om ML-modellen toe te passen binnen verschillende omgevingen en zo de kracht van geavanceerde data-analyse optimaal te benutten.\

De toekomst van Kubernetes

Kubernetes is een platform dat blijft evolueren door bestaande functionaliteiten door te ontwikkelen en regelmatig nieuwe functies te introduceren. De toekomst van Kubernetes omvat hoogstwaarschijnlijk innovaties en stappen als:

  • Een verdere integratie met cloud-native technologieën. Steeds meer organisaties ontwerpen applicaties niet alleen meer voor, maar ook in de cloud.
  • Verbeteringen in beheer en schaalbaarheid. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor een nog betere gebruikservaring en extra mogelijkheden om flexibel met resources om te gaan.
  • Een grotere rol in het ondersteunen van initiatieven op het vlak van edge computing. Dit maakt het mogelijk om voordelen van Kubernetes te verplaatsen naar de edge. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van ‘service meshes’ voor het veilig uitrollen van gedistribueerde applicaties, centraal beheer en het eenvoudig in gebruik nemen van nieuwe (virtuele) machines.
  • Een verdere groei van eBPF-toepassingen binnen Kubernetes. Dit kan leiden tot een betere performance, meer inzicht en minder bewegende delen.  

Managed Kubernetes bij Eurofiber Cloud Infra

Het beheren en volledig benutten van de volledige potentie van Kubernetes kan een uitdaging zijn. Het platform is namelijk vrij complex en verlangt best wel wat technische kennis van beheerders. 

Wilt u profiteren van alle voordelen en functionaliteiten van Kubernetes, maar tegelijkertijd de complexiteit van het beheer beperken? Dan biedt managed Kubernetes uitkomst. Met deze oplossing krijgt u de ondersteuning van een gespecialiseerde partner die u helpt met het inrichten en beheren van het platform. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een CI/CD-omgeving, het scannen van containerimages op beveiligingsproblemen en het configureren van Kubernetes op basis van uw concrete zakelijke wensen en behoeften.

Eurofiber Cloud Infra biedt uitstekende mogelijkheden om Kubernetes-workloads efficiënt te hosten en beheren, waardoor organisaties zich volledig kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Bovendien hoeft u zich met managed Kubernetes geen zorgen te maken over de vraag of u wel voldoende competente Kubernetes-specialisten kunt vinden op de krappe IT-arbeidsmarkt.

Eurofiber Cloud Infra staat voor u klaar

Meer weten over Kubernetes?

Bent u benieuwd wat Kubernetes kan betekenen voor uw organisatie? Wilt u meer weten over de Kubernetes-diensten die wij aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 30 242 8720 of het contactformulier op onze website.