Portal DCspine
Cloud

Hoe managed service providers waarde toevoegen met cloud connect diensten

Nu steeds meer bedrijven de cloud omarmen, wordt duidelijk dat connectiviteit een sleutelrol speelt voor clouddiensten. Standaard internetconnectiviteit is niet toereikend omdat het onbetrouwbaar kan zijn en te weinig controle biedt. Andere opties zijn vaak duur, hebben lange levertijden en zijn niet flexibel. De grote vraag is dan ook bij wie organisaties terecht kunnen voor advies over cloudconnectiviteit.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Nu steeds meer bedrijven de cloud omarmen, wordt duidelijk dat connectiviteit een sleutelrol speelt voor clouddiensten. Standaard internetconnectiviteit is niet toereikend omdat het onbetrouwbaar kan zijn en te weinig controle biedt. Andere opties zijn vaak duur, hebben lange levertijden en zijn niet flexibel. De grote vraag is dan ook bij wie organisaties terecht kunnen voor advies over cloudconnectiviteit.

Hoe organisaties de cloud omarmen

Waarom wordt connectiviteit met de cloud een probleem voor organisaties? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar waarom organisaties naar de cloud gaan en hoe ze dat doen. In veel gevallen is een betere time to market of time to value een belangrijke reden om cloudtechnologie te gaan gebruiken. Een ander scenario is dat legacy IT moet worden vervangen en dat clouddiensten, zoals infrastructuur-as-a-service, beter geschikt zijn om aan de zakelijke behoeften te voldoen. Pay-as-you-go billing heeft vaak een betere kosten-batenverhouding dan het bouwen van een eigen infrastructuur, omdat het grootste deel van de capaciteit ervan meestal niet wordt gebruikt.

Wat de reden ook is om naar de cloud te gaan: organisaties starten vaak met proof of concepts die eerst als pilot of trial vanuit de cloud worden gedraaid. Het is op dat moment nog een open vraag of de cloud geschikt is voor wat een organisatie wil. Daarom wordt connectiviteit op de snelste en goedkoopste manier geregeld: via het internet.

Organisaties die de voordelen hebben ondervonden van de eerste workloads in de cloud, beginnen meestal ook andere workloads naar de cloud te verplaatsen. Of misschien gebruiken ze nieuwe technologieën om hun bedrijfsmodel of diensten te verbeteren. Internet of things-apparaten, kunstmatige intelligentie en machine learning genereren grote hoeveelheden data, of hebben juist heel veel data en computing nodig. Beide kunnen alleen efficiënt vanuit de cloud worden geleverd.

Publieke clouddienstverleners hebben een breed scala aan mogelijkheden om van deze technologieën te profiteren. Microsoft Azure heeft bijvoorbeeld IoT Hub, Datafactory en Machine learning als gebruiksklare cloudapplicaties om data-engineers waarde te creëren met ongestructureerde data. Organisaties die al stappen hebben gemaakt in hun reis naar de cloud hebben behoefte aan verschillende clouddiensten, variërend van het hosten van VM's op een IaaS-platform tot het draaien van SQL-databases in een PaaS-setting, om nog maar te zwijgen van de ontelbare SaaS-applicaties die beschikbaar zijn.

De uitdagingen van cloudconnectiviteit

Wat vaak over het hoofd wordt gezien als het gebruik van de cloud toeneemt, is dat de connectiviteitseisen ook uitdagender worden. Realtime data wordt gebruikt om processen vrijwel direct te corrigeren en aan te passen. Het lijkt eenvoudig en goedkoop om het publieke internet te gebruiken om al deze data uit te wisselen. Maar veel organisaties ondervinden dat datastromen steeds complexer en moeilijker te hanteren zijn. Het ontbreekt hen aan de kennis en expertise om al deze data efficiënt te routeren en goed te laten landen, wat een belasting kan zijn voor hun IT-technici. Op een gegeven moment zullen organisaties de kosten van dedicated cloudconnectiviteit dan ook niet meer als een probleem zien. Om vol te kunnen profiteren van nieuwe technologieën en clouddiensten is connectiviteit nodig die schaalbaar en veilig is en waarop de eindgebruiker volledige controle heeft. MSP’s hebben hier een rol te spelen, ongeacht hoe ver organisaties zijn met hun cloudadoptie.

Waarom managed service providers zich bezig moeten houden met de cloudconnectiviteit van hun klanten

Managed service providers kunnen hun klanten heel snel op weg helpen met allerlei IT-vraagstukken. Heb je vooraf geconfigureerde en geïnstalleerde laptops nodig? Ze worden binnen enkele dagen geleverd. Gehoste desktops? Geen probleem. Back-ups en firewalls? Binnen een dag geconfigureerd. Privéverbindingen naar de cloud? Dat zit meestal (nog) niet in het portfolio. Een gemiste kans. Gelukkig kunnen MSP’s hier vrij eenvoudig verandering in brengen.

De werelden van MSP's en netwerken/connectiviteit zijn van oudsher behoorlijk gescheiden. Maar dit onderscheid is kunstmatig: waarom zou een MSP zijn klanten niet helpen met cloudconnectiviteit? Een private cloudverbinding is bij uitstek geschikt om in een managed services contract op te nemen, als reseller of op basis van referal based fees. Daarnaast kan de MSP helpen bij het beheren van de cloudverbinding, waarbij de verantwoordelijkheid (en zorgen) uit handen van de klant worden genomen en echt waarde wordt toegevoegd.

Kansen pakken met cloudconnectiviteit

We begrijpen dat het voor MSP's moeilijk kan zijn om activiteiten te ontwikkelen buiten hun eigen domein. Maar juist omdat een cloud connect zo'n compact, eenvoudig product is en de MSP vaak de schakel is tussen organisaties en de cloud, is het een logische stap om een cloud connect voor klanten te faciliteren. Het enige dat MSP's moeten doen is een derde partij vinden die de flexibiliteit, ondersteuning en prijsstelling biedt die MSP's nodig hebben om succesvol en met voldoende marge een private cloudverbinding aan te bieden.

Wilt u weten over hoe u een cloudverbinding kunt toevoegen aan uw portfolio of bent u nieuwsgierig naar de connectiviteitsproblemen die uw klanten kunnen ervaren en hoe u hen kunt helpen? Download de whitepaper ‘How to easily set up a private Cloud Connect' of neem direct contact met ons op.