Portals
Segmenten

Automotive

Sneller schakelen door digitalisering

Automotive
Digiscan

Sluit uw digitale infrastructuur nog aan op uw businessmodel?

Ontdek of de continuïteit van uw business voldoende gewaarborgd is via de Digiscan of neem contact met ons op voor een adviesgesprek.

Langzaam maar zeker transformeert de auto van een partij ijzer naar een grote computer. De auto’s die op dit moment van de band rollen hebben vaak wifi of rijden (bijna) uit zichzelf. Bij deze autonome auto’s is de computerfactor nog hoger omdat ze over een zelflerend algoritme beschikken. De technologische revolutie van de auto, nieuwe productietechnieken en veranderend consumentengedrag dwingen de auto-industrie om zich steeds meer te focussen op de (eind)klant. Digitale transformatie brengt u van A naar B.

Neemt (Big) Tech de auto-industrie over? Digitalisering rukt duidelijk op en techgiganten als Apple en Google kunnen serieuze concurrenten worden. Omdat ze over zoveel data beschikken, kunnen ze op de marktbehoefte inspringen en auto’s op maat ontwikkelen. Er wordt verwacht dat de auto de komende generaties steeds meer ondergeschikt wordt aan de rijbeleving. Andere trends in automative op dit moment zijn:

Trend #1: Zelfrijdende auto’s

De weg ernaartoe is lang, maar op den duur zullen voertuigen volledig autonoom deelnemen aan het verkeer. Dit vergroot de verkeersveiligheid omdat menselijk falen wordt uitgesloten door  sensoren, algoritmes en geautomatiseerde communicatie met andere verkeersdeelnemers en -installaties. Voorlopig blijft het nog bij testen. De ontwikkeling van autonome voertuigen zal het gebruik van openbare mobiliteitsplatforms verkleinen, maar aan de andere kant ook mobiliteit bieden aan nieuwe gebruikersgroepen.

Trend #2: Gedeeld autogebruik

De opkomst van autodelen is voornamelijk ontstaan doordat we makkelijker verbonden zijn via smartphones en social media. Maar het gedrag van de consument is ook veranderd: we hechten minder waarde aan het bezitten van een auto. Omdat het gebruiksgemak van gedeeld autogebruik toeneemt, wordt dit steeds meer gemeengoed. Een trend die veel grondstoffen uitspaart en het milieu ontziet.

Trend #3: Elektrische auto’s

Steeds meer automerken introduceren elektrische modellen. Dat betekent dat er ook meer oplaadpunten komen waardoor de CO2-uitstoot geminimaliseerd wordt. Hoewel de aanschafprijs fors hoger is, zijn andere kosten juist veel lager, waardoor de totale kosten soms al na vier jaar lager uitvallen.

Uw uitdagingen, onze oplossingen

Met het oog op de toekomst zult u als automotive bedrijf uw manier van denken en businessmodellen moeten aanscherpen en nieuwe doelgroepen aanboren. Een gestroomlijnde digitale transformatie vormt hierbij een belangrijke bondgenoot. Dit zijn de belangrijkste uitdagingen binnen de auto-industrie:

Gebrek aan technische kennis en visie

Het digitaliseren van in- en externe processen vraagt om vakkundig technisch personeel wat in veel organisaties ontbreekt. Tegelijkertijd is de vraag naar geschoolde, ervaren ICT-specialisten  groot en de concurrentie heftiger dan ooit.

Cybersecurity en wetgeving

De bezorgdheid over cybersecurity neemt toe. Ook is er de (inter) nationale wet- en regelgeving die daar niet altijd goed op aansluit en tot onduidelijkheid leidt.

Uw partner in een geslaagde digitale transformatie

Digitale transformatie valt en staat met een goede voorbereiding. Als automotive bedrijf is het verstandig om eerst een duurzame digitale strategie te ontwikkelen. Pas daarna gaat het om de  technologie die daaraan kan bijdragen. Wij zijn de partner die u gedurende het gehele proces kan adviseren. We denken met u mee en begeleiden u bij elke stap in uw digitale transformatie. U kunt daarbij vertrouwen op onze jarenlange ervaring en expertise.

Wilt u onafhankelijk persoonlijk advies?

Dan helpen wij u graag verder.