Portals
Dataplace - logo op gevel

Dataopslag in de Cloud

Wat gebeurt er met de steeds groter wordende hoeveelheid data en wat is de rol van datacenters hierin? Dat leest u hieronder.

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Wanneer kiest u voor dataopslag in de cloud?

We creëren steeds meer data, gearchiveerde documenten, e-mail bijlagen en back-ups, dat we soms niet meer weten waar we het moeten laten. De stroom aan informatie gaat continu door en het aantal gegevens blijft groeien, waardoor de servers steeds voller raken. Dataopslag in de cloud biedt hiervoor een mooie oplossing. Op deze pagina leest u meer over wat dataopslag in de cloud inhoudt, waarom het zo populair is, welke aanbieders er zijn en voor welke organisaties het interessant is.

Wat houdt dataopslag in de cloud in?

Wanneer u data opslaat in de cloud, bewaart een derde partij uw gegevens, software en bestanden op hun servers in plaats van dat u dat doet op een eigen locatie. Zie het als een externe harde schijf die u kunt benaderen via het internet. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • U kunt uw bestanden altijd en overal openen;
  • Uw eigen server wordt minder belast;
  • U bepaalt zelf de datastructuur;
  • U kunt uw data goedkoper migreren;
  • U betaalt alleen voor wat u gebruikt;
  • Uw beveiliging voldoet altijd aan de nieuwste methodes.

Waarom is dataopslag in de cloud zo populair?

Met uw gegevens in de cloud kunnen ze overal worden geopend en bewerkt. Dit maakt het mogelijk om ook op afstand te werken, maakt het makkelijker om samen te werken in dezelfde bestanden en zorgt ervoor dat dit veilig gebeurd. Nu steeds meer mensen thuis werken en er ook voor kiezen om meer thuis te willen blijven werken, biedt de cloud een uitkomst. Doordat medewerkers toegang krijgen tot alle benodigde bestanden kan het nieuwe werken worden gefaciliteerd, zonder grote investeringen.

Bekijk al onze cloud oplossingen

Top 5 manieren voor dataopslag in de cloud

Er zijn verschillende manieren voor dataopslag in de cloud. Zo zijn er betaalde en gratis clouddiensten. Hieronder de top 5:

#1 (Nederlandse) Datacenters

De beste manier voor het opslaan van persoonlijke gegevens in de cloud is met een Nederlands datacenter. Zij slaan hun data op in Nederland en kennen de Nederlandse regelgeving en AVG door en door, waardoor u geen risico loopt op het overtreden van deze strenge regels en u ervoor zorgt dat uw data altijd veilig staat. Met een datacenter kunt u uw eigen cloud creëren door eigen afspraken te maken en kunt u makkelijk ruimte op- en afschalen.

#2 Microsoft Onedrive

Onedrive is de clouddienst van Microsoft. Zij bieden een gratis opslag aan tot 5 GB. Hierna moet u een bedrag van 2 euro per maand betalen om te upgraden naar een abonnement van 50 GB. Microsoft Onedrive synchroniseert sneller dan Google Drive en is daarom beter geschikt voor meerdere gebruikers om in bestanden samen te werken. Ook is het beter compatibel met de Microsoft 365 producten.

#3 Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google. Hun gratis versie is het grootst met 15 GB als startpunt. Daarna betaalt u 1,99 euro per maand voor 100 GB opslagruimte. Google Drive werkt perfect met andere google producten als Gmail en Google Docs, maar dus minder goed met Microsoft Office bestanden. Die worden automatisch omgezet in Google Docs compatibele bestanden, waardoor de indeling en opmaak kan veranderen.

#4 Dropbox

Bij Dropbox krijgt u het minst gratis opslag, namelijk 2 GB. Dit kunt u uitbreiden naar 1 TB voor 9,99 euro per maand. Dit is de duurste optie, maar geeft u ook de meeste ruimte. Dropbox maakt gebruik van een applicatie die geschikt is voor Linux, Windows en Mac, die bestanden uit een bepaalde map automatisch synchroniseert met dropbox. Zo kunt u automatisch een online back-up maken van de bestanden en mappen in deze map. Ook hebben ze een mobiele app, voor uw iphone, ipad of android toestel, die u overal toegang geeft tot uw gesynchroniseerde bestanden en mappen.

#5 iCloud

iCloud is de clouddienst van Apple en werkt daarom vooral goed met apparaten en besturingssystemen van Apple zelf. In Nederland gebruikt (op moment van schrijven) bijna 60% van de bevolking een Android apparaat, waardoor dit dus voor velen niet perfect zal werken. Bij iCloud krijgt u gratis 5 GB opslagruimte en kunt u daarna upgraden naar 50 GB voor 0,99 dollar per maand.

Manieren - Dataopslag in de cloud

Voor welk type organisaties is dataopslag in de cloud interessant?

Dataopslag in de cloud is interessant voor elk type organisatie dat veel data opslaat. Wanneer u niet zoveel ruimte nodig heeft, kunt u kiezen voor een gratis aanbieder. Wanneer u nog niet zeker weet hoeveel ruimte u nodig heeft en de mogelijkheid bestaat dat er ook persoonsgegevens verwerkt zullen worden, is een samenwerking met een datacenter uw beste optie.

Fred da Graça - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.