Portals
Virtualisatie

De 6 vormen van virtualisatie: data-, applicatie-, desktop-, storage-, hardware- en servervirtualisatie

Een groeiend aantal organisaties omarmt virtualisatie. Maar wat houdt dat begrip in en welke vormen zijn er? Dit en meer leest u in het artikel.

Eurofiber Cloud Infra

Meer weten over virtualisatie?

Wilt u meer weten over virtualisatie en de verschillende virtualisatietypen? En bent u benieuwd wat de technologie voor uw organisatie kan betekenen? Bel dan gerust naar +31 (0)30 711 8841 of vul het contactformulier in.

U heeft de term virtualisatie vast al eens voorbij zien komen. Het is een technologie die door steeds meer organisaties gebruikt wordt. Recente trends en onderzoek laten zien dat steeds meer organisaties behoefte hebben aan de flexibiliteit die virtualisatie levert. Dat geldt in toenemende mate ook voor sectoren die lange tijd een duidelijke voorkeur hadden voor on-premises, zoals de zorg, het hoger onderwijs en de media. Virtualisatietechnieken en -oplossingen zoals applicatievirtualisatie, desktopvirtualisatie of servervirtualisatie winnen aan populariteit, waarbij vooral oplossingen van Microsoft en VMware gebruikt worden.

Maar wat is virtualisatie eigenlijk precies? Wat betekent virtualisatie voor uw organisatie en welke welke voordelen zijn eraan verbonden? En welke verschillende vormen van virtualisatie zijn er precies? U leest het op deze pagina.

Inhoud

Wat is virtualisatie?

Virtualisatie houdt in dat u een gesimuleerde computeromgeving creëert die de fysieke (deels) vervangt. Bij virtualisatie is er sprake van door een computer gegenereerde versies van hardware, besturingssystemen en/of opslagapparaten. Dankzij virtualisatie splitst u één enkele server op in meerdere virtuele servers. Op iedere virtuele server kunt u een besturingssysteem of applicatie laten draaien. Hiervoor is dus uiteindelijk maar een enkele fysieke server nodig. U kunt op een machine meerdere virtuele computers laten draaien die elk net zo functioneren als een fysiek apparaat.

Dit heeft diverse voordelen. U verbetert de schaalbaarheid en spreiding van workloads, terwijl u tegelijkertijd minder energie verbruikt. Bovendien hoeft u geen grote investeringen meer te doen in het aanschaffen en updaten van fysieke hardware en wordt het makkelijker om hardware optimaal te benutten.

De 6 vormen van virtualisatie

We onderscheiden 6 verschillende vormen van virtualisatie. Hieronder bespreken we deze vormen en leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn.

1. Datavirtualisatie

Datavirtualisatie kunnen we definiëren als het type virtualisatie waarbij we gegevens verkrijgen en verzamelen uit verschillende bronnen en beheren vanaf één locatie. Dat gebeurt meestal via webservices of XML. Datavirtualisatie maakt het mogelijk om gegevens uit diverse operationele systemen te integreren met data uit uw eigen datawarehouse.

De voordelen

• U heeft snel en makkelijk toegang tot verschillende databronnen en bent niet langer tijd kwijt aan het im- en exporteren van datasets. Informatie is vaak realtime beschikbaar, wat het maken van goede beslissingen op basis van de actualiteit makkelijker maakt.
  • Het wordt eenvoudiger om data uit verschillende gegevensbronnen te combineren en te gebruiken. Dit leidt tot completere inzichten en maakt het mogelijk om betere en datagedreven beslissingen te nemen.
  • Oplossingen voor datavirtualisatie zijn meestal goedkoper in aanschaf en gebruik dan traditionele ETL-oplossingen (tools, systemen en technieken die organisaties gebruiken om op een geautomatiseerde manier data uit databronnen te halen). U hoeft dus meestal geen grote investering te doen om te kunnen starten met datavirtualisatie.

De nadelen

• Een platform of systeem voor datavirtualisatie implementeren is vaak complex. Om het goed te doen, heeft u als organisatie specifieke kennis nodig op het gebied van data science, analytics en business intelligence (BI).
  • Het gebruik van alle data in plaats van alleen de relevante data. Dit kan, zeker in een grote organisatie die enorm veel gegevens genereert, verzamelt en opslaat, uitmonden in een ‘informatie-overload’.

2. Applicatievirtualisatie

Bij applicatievirtualisatie staat gevirtualiseerde software op het bureaublad van de desktop of de laptop en maakt u dus gebruik van de processor en het geheugen van deze machine zelf. De applicatie is echter niet op de laptop geïnstalleerd, maar wordt door een aangepaste virtuele machine via de laptop aangeboden.

In de praktijk betekent dit dat de gevirtualiseerde software gewoon op de laptop gestart kan worden naast de software die lokaal is geïnstalleerd. Met behulp van applicatievirtualisatie kan een eindgebruiker zonder problemen twee verschillende versies van dezelfde software of dezelfde applicatie draaien vanaf één en dezelfde computer.

De voordelen

• Applicatievirtualisatie zorgt voor een hoge en snellere beschikbaarheid van een groot aantal applicaties.
  • Omdat applicatievirtualisatie ervoor zorgt dat dezelfde applicatie op meerdere verschillende besturingssystemen kan draaien, omzeilt u de beperkingen van een bepaald besturingssysteem. Medewerkers kunnen dankzij applicatievirtualisatie bijvoorbeeld ook bepaalde Microsoft-applicaties laten draaien op Linux.
  • Applicatievirtualisatie kan de kosten voor het beheren van applicaties drukken, vooral omdat u een gezamenlijke softwarebasis voor meerdere computers hanteert. Applicaties worden bovendien portabel, omdat u ze uitvoert op draagbare apparaten en verschillende computers zonder de software eerst te hoeven installeren.
  • Applicatievirtualisatie kan bijdragen aan een beter veiligheidsbeleid, vooral omdat de technologie de mogelijkheid biedt om toegangs- en gebruiksrechten op applicaties te centraliseren.

De nadelen

• Het belangrijkste nadeel van datavirtualisatie? Zware applicaties via virtualisatie laten draaien vereist een hoge workload van een server. Technisch vraagt het dus veel van uw systemen als u werkt met een groot en veeleisend applicatielandschap.
Desktopvirtualisatie

3. Desktopvirtualisatie

Desktopvirtualisatie is een softwaretechnologie die de desktopomgeving en bijbehorende applicatiesoftware scheidt van het fysieke apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen. Gebruikers krijgen elk een virtuele machine die in een aparte sessie van het besturingssysteem draait. Elke gebruiker behoudt zijn of haar eigen desktop-OS en programma’s, alleen draait alles op een virtuele machine in een server in plaats van op een fysieke computer. Desktopvirtualisatie stelt gebruikers in staat om op afstand toegang te krijgen tot hun desktops en bijbehorende applicaties, ongeacht op welke geografische locatie ze zitten.

De voordelen

• Een belangrijk voordeel van desktopvirtualisatie is dat deze technologie helpt om de belofte van hybride en locatie-onafhankelijk werken waar te maken. Medewerkers hebben vanaf elke locatie toegang tot een virtuele desktop. Of ze nu thuis, in de trein of het buitenland zitten: ze hebben alle middelen en tools tot hun beschikking die ze nodig hebben om hun werk te doen.

De nadelen

• Draaien er meerdere gevirtualiseerde desktops op een server? Dan kan dit zorgen voor een hoge belasting. Desktopvirtualisatie vraagt dus wel om een optimale capaciteit, connectiviteit en snelheid binnen uw IT-landschap.

4. Storagevirtualisatie

Een grote opslagcapaciteit is belangrijk in een tijd waarin organisaties steeds meer (digitale) data genereren, verwerken en opslaan. Storagevirtualisatie levert virtuele opslagsystemen die het opslagbeheer vergemakkelijken. De technologie biedt u de mogelijkheid om verschillende typen en merken hard- en software voor het opslaan van gegevens te combineren.

De gebruiker merkt dit niet, aangezien hij niet meer direct communiceert met de verschillende storage-oplossingen. Een virtuele server verwerkt namelijk alle aanvragen. Dankzij die virtuele laag kunt u bijvoorbeeld een uitwijksysteem voor opslag inzetten als een extra oplossing naast het primaire opslagsysteem van de organisatie. Door gebruik te maken van replicatie tussen de verschillende opslagsystemen, bouwt u heterogene opslagnetwerken.

De voordelen

• Storagevirtualisatie maakt het beheren van meerdere storagelagen een stuk makkelijker. Alles verloopt namelijk via een virtuele server die de barrières tussen verschillende storage-oplossingen slecht.
  • Oplossingen voor het opslaan van data zijn snel en relatief eenvoudig uit te breiden.
  • Storagevirtualisatie verlaagt de kosten die gepaard gaan met opslag, omdat u minder fysieke hardware nodig heeft voor het realiseren van een vergelijkbare of hogere opslagcapaciteit.

De nadelen

• Storagevirtualisatie gaat gepaard met een grote afhankelijkheid van de gekozen software-oplossing. Er is betrekkelijk weinig ruimte voor maatwerk dat exact aansluit op bijzondere behoeften van uw organisatie.
  • Storagevirtualisatie is complex. U hebt bijvoorbeeld te maken met meerdere vendoren en technische afhankelijkheden tussen de verschillende storage-oplossingen.

5. Hardwarevirtualisatie

De naam zegt het al: hardwarevirtualisatie draait om het virtualiseren van hardwaresystemen. Software emuleert hardware zoals computers en besturingssystemen en creëert hardware die draait op virtuele machines in plaats van op fysieke apparaten. Organisaties gebruiken deze vorm van virtualisatie vooral om het aantal fysieke serversystemen terug te brengen tot één fysieke server. Dit houdt in dat de software van verschillende servers draait op één en hetzelfde hardwareplatform.

De voordelen

• U kunt verschillende besturingssystemen van elkaar afschermen. Dit maakt het vaak makkelijker om te zoeken naar virussen zonder dat het hostapparaat geïnfecteerd raakt.
  • Met gevirtualiseerde hardware kunt u moeiteloos meerdere besturingssystemen naast elkaar gebruiken op één computer.
  • Het beheren van ‘guests’ is gemakkelijker, omdat de verschillende guests van elkaar afgeschermd zijn.

De nadelen

• Computers hebben vaak extra geheugen nodig om de verschillende besturingssystemen goed naast elkaar te laten werken.
  • Een snelle processor is een vereiste om alle taken goed en snel uit te voeren.

6. Servervirtualisatie

Traditioneel zijn individuele servers ingericht op het uitvoeren van een of enkele specifieke taken. Gezien het groeiende aantal taken en applicaties binnen moderne IT-landschappen, neemt de kans toe dat het aantal benodigde servers binnen een netwerk groeit tot onbeheersbare proporties. Tegelijkertijd hebben fysieke servers vaak meer resources (geheugen en opslagcapaciteit) dan nodig is voor de taken die ze moeten uitvoeren.

Servervirtualisatie biedt uitkomst in de bovengenoemde situaties. Deze technologie verdeelt een hoofdserver of beoogde server in meerdere virtuele servers. De virtuele servers veranderen voortdurend hun identiteitsnummers en processors en maskeren zo de servers. Het resultaat? Elke server kan zijn eigen besturingssystemen volledig geïsoleerd draaien. De verschillende virtuele servers zijn hardwareonafhankelijk en functioneren volledig onafhankelijk van elkaar.

De voordelen

• U heeft veel minder fysieke hardware nodig. Dit scheelt kosten en ruimte, maar ook veel beheerwerk. Minder fysieke hardware heeft bovendien een gunstig effect op de kosten voor koeling (fysieke servers warmen bij intensief gebruik snel op) en stroomverbruik.
  • U kunt nieuwe virtuele servers opzetten en die naast de bestaande IT-omgeving laten draaien.
  • Het uitbreiden en onderhouden van de servers kan zonder downtime.
  • U benut alle hardware optimaal. Dit leidt al gauw tot stevige kostenbesparingen.
  • Een vereenvoudigd beheer en meer flexibiliteit. U brengt met minder handelingen makkelijker wijzigingen aan en kunt veel sneller resources op- of afschalen dan met fysieke hardware het geval is.
  • Het maken van back-ups gaat snel en makkelijk met servervirtualisatie. Zo pakt u snel en met weinig tot geen dataverlies de draad weer op na een IT-storing of -probleem.

De nadelen

• Servervirtualisatie leidt tot een complexer systeem. Dit vergroot de kwetsbaarheid en maakt u, zeker zonder de juiste veiligheidstools en -strategieën, vatbaarder voor cyberaanvallen van buitenaf.
  • Omdat virtuele servers makkelijk te maken en implementeren zijn, groeit het risico op ‘VM sprawl’. Dit betekent dat u wellicht meer virtuele servers aan het netwerk toevoegt dan nodig is. Het is daarom belangrijk om servervirtualisatie in te bedden in een heldere en goed doordachte virtualisatiestrategie.

Over Eurofiber Cloud Infra

Eurofiber Cloud Infra is onderdeel van de Eurofiber Group en een erkende digitale infrastructuurpartner voor organisaties als gemeenten, zorginstellingen, enterprise-bedrijven en ICT-resellers. Eurofiber Cloud Infra helpt u bij het kiezen en inrichten van een sluitende digitale infrastructuur die de perfecte basis vormt voor de bedrijfscontinuïteit van uw organisatie.

Met onze Private Cloud en onze veelzijdige connectiviteitsoplossingen (Cloud Connect, Cloudhub, Dataplace Network, zakelijk glasvezel) profiteert u maximaal van de diverse praktische en technische voordelen die virtualisatie te bieden heeft.

Eurofiber Cloud Infra

Meer weten over virtualisatie?

Wilt u meer weten over virtualisatie en de verschillende virtualisatietypen? En bent u benieuwd wat de technologie voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact op met Eurofiber Cloud Infra. Bel naar +31 (0)30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.