Portals
Jan Michiel

Eurofiber Cloud Infra brengt internationale cloud­connectiviteit

Nu Eurofiber Cloud Infra zich op de Nederlandse markt heeft bewezen met het software-defined interconnectiviteitsplatform voor datacenters, is het hoog tijd verder te kijken. Het bedrijf is aan de slag gegaan om organisaties in België en Duitsland ­directe toegang te bieden tot Nederlandse datacenters. Jan Michiel Berkel, commercieel directeur van Eurofiber Cloud Infra, vertelt waarom.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Het wordt voor steeds meer bedrijven duidelijk dat ze een nieuwe weg in moeten slaan om hun ICT-omgeving up-to-date te houden. Daar is geen vastomlijnde manier voor. Maar ondanks dat iedere organisatie zijn eigen behoeften en eisen heeft, ziet Paul Faas wel degelijk een structureel pad naar een geslaagde digitale transformatie.

Sinds het netwerk van Euro­fiber Cloud Infra — toen nog DCspine — in 2018 live is gegaan, heeft de aanbieder een sterke groei doorgemaakt. De combinatie van een software-defined interconnect met snelle uitrol is vooral voor een digitaal land als Nederland erg succesvol gebleken. Nu is het tijd om ook klanten die over de grens zijn gebaseerd op het netwerk aan te sluiten, zo zegt Berkel. “We hebben eerst een connectie gelegd vanuit het Equinix-datacenter in Frankfurt naar Nederland, en in België gaan we toe naar dezelfde grote nationale voetafdruk zoals we in Nederland hebben.”

De behoefte is er: Nederland is ­volgens Berkel erg geavanceerd op cloudgebied, waardoor alle belangrijke partijen een aanwezigheid ­willen hebben. “Alle grote public-cloud­aanbieders hebben datacenters in Nederland staan”, zegt ­Berkel. “Voor een directe aansluiting daarom moet je in Nederland zijn. Dus aanbieders van virtuele diensten in België zijn op zoek naar een aansluiting naar Nederland toe.”

Digitalisering is enorm versneld, en daarmee zijn veel bedrijven aan het overgaan naar de cloud. Het grote voordeel dat het platform van die Eurofiber Cloud Infra biedt is dat het vrijwel meteen beschikbaar is. “Alleen als er een fysieke component nodig blijkt, heeft dat een korte doorlooptijd.”

Lokaal-Internationaal

Partijen die daar heel erg van kunnen profiteren zijn de dienstverleners met een lokale focus. Zij moeten immers applicaties kunnen bieden aan plaatselijke organisaties, al dan niet vanuit de publieke cloud. “Data analytics, software-as-a-service, voice, al dat soort intensieve applicaties moeten ­direct beschikbaar zijn”, zegt ­Berkel. “Vroeger was dat aan de achterkant allemaal on-premises. Maar nu is de hybride cloud ­dominant. De publieke ­cloud is onwijs goed in het afvangen van hoge pieken in de workload, en kan ook bepaalde applicaties snel leveren. Partijen die het moeten hebben van hun innovatiekracht ­hechten hier heel veel ­waarde aan.”

Tegelijkertijd blijven er onderdelen die vooralsnog ­beter on-premises kunnen worden opgelost, zoals stabiele workloads, backups en privacygevoelige data. “Die twee werelden koppelen wij aan elkaar”, legt Berkel uit. “Aan de voorkant doen we de ontsluitingen richting klant, met de fysieke bekabeling en koppelingen. Aan de achterkant zetten we verschillende soorten internet, public cloud en een groot aantal IT-leveranciers op het platform.” Op deze manier heeft ­Eurofiber Cloud Infra al een groot mediabedrijf uit België voorzien een totaaloplossing: directe verbindingen tussen Brussel en Amsterdam en uniforme directe verbindingen naar de publieke cloud en internetontsluiting in beide landen. “Ze ­zitten nu op alle knooppunten.”

De activiteiten in Duitsland, specifiek in Frankfurt, zijn gerichter dan wat Eurofiber Cloud Infra in België gaat doen. Frankfurt is net als ­Amsterdam een groot knooppunt. Het doel is om klanten die om ­strategische redenen een connectie met Frankfurt hebben ook de mogelijkheid te geven om met Amsterdam te verbinden.

Verbindingen hebben uiteraard ook een fysieke component. Een deel van de uitbreiding die Eurofiber Cloud Infra uitvoert, zit in de investering in nieuwe switches die samen met ­Nokia worden uitgerold. “We zijn er in België al gereed mee. Het netwerk is daarmee nog robuuster dan ­voorheen. Het is ook zeer schaalbaar, zodat we toekomst­bestendig zijn.”

Hybride cloud

Connecteren naar de cloud is niet iets waar iedere organisatie evenveel expertise voor in huis heeft. Daar komt het grote voordeel naar boven die Eurofiber als groep biedt voor Eurofiber Cloud Infra. “Het hybride cloudplatform is opgenomen in de cloudinfrastructuur”, zegt ­Berkel. “Dat maakt het allemaal zichtbaar voor de gebruikers. Niet alleen ­krijgen zij toegang tot expertise om een cloudverbinding te leggen, maar ze kunnen ook snel een eenvoudige setup maken voor hun hybride cloud in bijvoorbeeld Microsoft Azure of Amazon Webservices. Dat was een vraag die we vroeger vaak kregen.”

De hybride cloud is nu dominant

Er zijn meer complicaties waar bedrijven mee te maken hebben. ­Governance en compliance vereisen dat er een connectiviteitsframework ligt voor je überhaupt aan de slag gaat. “We zien dat veel klanten nu midden in de transformatie zitten van on-premise naar de public cl­oud.”

Ondertussen bevinden veel organisaties zich op een kruispunt dat ze keuzes moeten maken. Met de stijgende energieprijzen worden infrastructuren doorgelicht, en komt de afweging tussen public en private sterk naar voren in gesprekken, zo ziet Berkel. “Ons advies is: houd het lokaal waar je kunt, maar benut ondertussen wel de voordelen die de public cloud allemaal biedt.”

Door: Channel Connect

Steve Ramdharie

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.