Portal DCspine
Datacenter

Wat is IaaS, wat zijn de voordelen en wat kunt u ermee?

Infrastructure-as-a-service (IaaS) is een platform dat snel aan populariteit wint. Benieuwd wat u ermee kunt en wat de voordelen zijn? Lees dan snel verder.

Meer weten over Infrastructure as a Service?

Benieuwd naar de mogelijkheden die IaaS biedt voor uw organisatie? En wilt u weten wat Eurofiber Cloud Infra op dit vlak voor u kan betekenen? Bel dan gerust naar +31 (0)30 711 8841 of vul het contactformulier in.

Steeds meer cloudplatforms bieden zakelijke diensten ‘as-a-service’ aan. Hierbij worden IT-diensten en/of -producten aangeboden in de vorm van een abonnement. Software-as-a-service (SaaS) is waarschijnlijk de bekendste variant. IT wordt hierbij aangeboden als een verzameling diensten, waarbij de leverancier zorgt voor het onderhouden, beheren en updaten van de dienst. In dit blog leest u meer over de verschillen tussen IaaS, SaaS en PaaS. 

Ook de IT-infrastructuur is tegenwoordig af te nemen als een grotendeels kant-en-klare dienst die u op veel terreinen ontzorgt. Dit wordt aangeduid met de term infrastructure-as-a-service (IaaS). Maar wat houdt IaaS precies in? Welke voordelen zijn er verbonden van dit platform? En wat kunt u ermee? Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze belangrijke vragen.

Inhoud

Wat is IaaS?

Infrastructure-as-a-service (IaaS) is een clouddienst waarmee u op aanvraag belangrijke computing-, opslag- en netwerkresources kunt gebruiken. Met een IaaS platform kunt u de infrastructuur die on-premise of in een fysiek datacenter staat geheel of gedeeltelijk verplaatsen naar de cloud. Virtualisatie creëert complete IT-omgevingen met hun eigen CPU’s, geheugen, netwerk, interface en opslag. 

Het verschil met on-premise is dat uw IT-infrastructuur draait op fysieke hardware in een extern datacenter. U maakt alleen gebruik van de gevirtualiseerde omgeving en hoeft niet zelf te investeren in het aanschaffen en/of beheren van fysieke hardware. Het onderhouden en managen van de fysieke hardware en gevirtualiseerde infrastructuur valt onder het beheer van de cloudprovider. Het uitvoeren van updates, garanderen van uptime, beveiliging, back-ups en herstel, het leveren van de noodzakelijke technische randvoorwaarden voor het ontwikkelen en draaien van applicaties wordt allemaal uit handen genomen door de cloudprovider. 

Als u een IaaS oplossing heeft, huurt u resources zoals rekenkracht of opslag. U richt ze in naar uw wensen en betaalt voor de resources die uw organisatie daadwerkelijk verbruikt. 

Voor wie en voor welke organisaties is IaaS geschikt?

Waar IaaS aanvankelijk populair was bij organisaties die werken met cloud-native technologie, is het tegenwoordig een gewilde oplossing in veel verschillende branches. Steeds meer organisaties hebben namelijk behoefte aan een flexibele cloudinfrastructuur, een behoefte waar IaaS een uitstekende oplossing voor is.

Infrastructure-as-a-service is uitermate geschikt voor organisaties die regelmatig te maken hebben met piekmomenten in hun omzet of het verkeer naar hun websites of -shops. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat het merendeel van zijn orders en omzet draait in een bepaald seizoen en dus snel en flexibel resources moet kunnen op- en afschalen. Ook voor bedrijven met veel fluctuaties in het aantal medewerkers biedt IaaS uitkomst.

Daarnaast is IaaS een goede optie voor start-ups en mkb-bedrijven. Die hoeven dan namelijk geen grote investeringen te doen in het aanschaffen en periodiek vervangen van dure hardware. Bovendien kunnen ze snel computingresources en opslagruimte bijschalen als hun bedrijf van de grond komt en een flinke groeispurt doormaakt. De schaalbaarheid van IaaS zorgt er bovendien voor dat u nieuwe applicaties snel ontwikkelt en lanceert.

Wat moet u zelf doen? Aandachtspunten bij IaaS

Hoewel de cloudprovider u in het IaaS platform veel taken en verantwoordelijkheden uit handen neemt, zijn er wel een aantal zaken waar u zelf op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De bescherming van uw data. Hoewel alle erkende IaaS-providers veel kennis, tools en frameworks voor de beveiliging van uw IT-infrastructuur in huis hebben, bent u zelf verantwoordelijk voor het beheren van uw data volgens de standaarden die de AVG en branchespecifieke regelgeving (denk aan de strenge regels voor databeheer in de medische of financiële wereld) voorschrijven.
  • De exacte inrichting en het onderhoud van de (virtuele) servers. Ook bij het kiezen van besturingssystemen en middleware zit u zelf grotendeels aan het roer. Het is wel belangrijk dat u hier voldoende technische kennis voor in huis heeft. Is dat niet het geval? Dan kan platform-as-a-service (PaaS) een interessante optie zijn. Bij PaaS legt u nog net wat meer controle bij de cloudleverancier neer dan bij IaaS het geval is.
  • Bij IaaS is de cloudprovider verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het datacenter, updates, back-ups en het schalen van resources.

De voordelen van IaaS voor uw organisatie

Maar wat zijn nu de concrete, praktische en technische voordelen van IaaS? We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

1. Veel autonomie

U hebt de volledige vrijheid en controle om de serverruimte naar eigen inzicht in te richten. Denk aan piekmomenten in de verkoop van uw producten of diensten. Weet u dat het in december extra druk is op uw website of webshop? Dan kunt u zelf extra serverruimte en een andere infrastructuur gebruiken. Wanneer het piekmoment over is, schaalt u net zo makkelijk weer af.

2. Lagere kosten

IaaS brengt kostenvoordelen met zich mee. De kosten voor gevirtualiseerde, zelf in te richten serverruimtes zijn lager dan die van een on-premisesstructuur. Ook een ruimte die volledig beheerd wordt door een serviceprovider is doorgaans duurder dan een IaaS platform. Kosten worden met IaaS bovendien voorspelbaar omdat u alleen betaalt voor wat u daadwerkelijk gebruikt.

3. Eenvoudig serverruimte op- en afschalen

Serverruimte op- of afschalen op basis van actuele behoeften is geen probleem met IaaS. Heeft u kortstondig extra resources en instances nodig? Dan kunt u voor een paar weken, dagen of zelfs uren nieuwe instances (virtual machines) of containers aanmaken voor het verwerken van datasets of ondersteunen van applicaties. U voegt zoveel instances toe als u in realtime nodig hebt.

De instances zijn bovendien flexibel: ze hebben geen standaard besturingssysteem of controlepaneel, zodat u ze helemaal kunt aanpassen aan uw behoeften, of dat nu het testen van software op meerdere besturingssystemen, het hosten van een website of het verwerken van big data is.

4. Uitstekende beveiligingsmogelijkheden

Op het gebied van veiligheid is er in de cloud altijd sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Het creëren van een goed framework van rollen en rechten is uw eigen verantwoordelijkheid. Het grote voordeel van een IaaS-constructie bij een erkende cloudprovider is dat achter het deel dat de cloudprovider regelt een hoeveelheid kennis, rekenkracht, mankracht en financiële resources schuilgaat die u zelf nooit in huis kunt halen. Ga maar eens na hoeveel expertise en geld bedrijven als Microsoft en Amazon per jaar vrijmaken voor securityvraagstukken.

5. Toegang tot de nieuwste technologie en services

IaaS kan organisaties toegang geven tot nieuwe en verbeterde apparatuur en services, zoals de nieuwste processors, opslag- en netwerkhardware en container-orkestratie. Lang niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om deze on-premises te hebben.

6. Meer productiviteit

Omdat de cloudprovider verantwoordelijk is voor het opzetten en onderhouden van de onderliggende fysieke infrastructuur, besparen IT-afdelingen tijd en geld. Hierdoor kunnen zij waardevolle assets als tijd en geld benutten voor belangrijke strategische en waardevermeerderende activiteiten.

Over Eurofiber Cloud Infra

Als specialist op het gebied van connectiviteit en totaaloplossingen voor de cloud, helpt Eurofiber Cloud Infra u graag om het beste te halen uit de mogelijkheden van IaaS. Ons IaaS platform biedt een afgeschermde virtuele datacenteromgeving op basis van een hoogwaardige infrastructuur. Een veilig en schaalbaar cloudplatform dat een ideale basis vormt voor het ontwikkelen en hosten van business-applicaties of het inrichten van complexe IT-omgevingen. Zo verhoogt u de betrouwbaarheid en flexibiliteit van uw IT-omgeving zonder dat u grote (her)investeringen hoeft te doen.

Met ons IaaS platform kunnen organisaties op maat gemaakte, volledig geïsoleerde resource pools verbruiken op een schaalbaar en veilig ingericht VMware-cloudcluster. We bieden de dienst aan als een pay-as-you-grow-model dat goed aansluit bij de huidige behoeften van veel bedrijven. Een twin-datacenteropstelling zorgt voor maximale betrouwbaarheid.

Eurofiber Cloud Infra

Meer weten over IaaS?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die IaaS biedt voor uw organisatie? En wilt u weten wat Eurofiber Cloud Infra op dit vlak voor u kan betekenen? Bel dan gerust naar +31 (0)30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.