Portal DCspine
Latent cloudpotentieel

Optimaliseer de kosten van uw IT-infrastructuur met de juiste cloudstrategie

Met de juiste cloudstrategie bespaart u serieus op de onderhoudskosten van uw IT-infrastructuur. Lees op deze pagina alles over het hoe en waarom van goed cloudmanagement.

Meer weten over onze connectiviteitsoplossingen?

Meer weten over onze connectiviteitsoplossingen? We helpen u graag bij het vinden van het juiste evenwicht tussen performance en kosten. Bel vrijblijvend naar +31 (0) 30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.

Steeds meer bedrijven draaien (een gedeelte van) hun IT-infrastructuur in de cloud. Dat levert voordelen en gemak op bij het schalen van resources en zorgt voor extra flexibiliteit op het vlak van technische innovatie. In het ideale geval bespaart een organisatie ook op de aanschaf en het onderhoud van fysieke server-, storage- en netwerkcomponenten.

Tegelijkertijd is de cloud qua governance en kostenmanagement bewerkelijker dan een klassieke on-premisesomgeving. Een keer vergeten om cloudcontainers uit te zetten op het moment dat u ze niet nodig heeft? Dan kan de maandrekening zomaar met duizenden euro’s oplopen. Waar u vroeger één keer per kwartaal de kosten voor de IT-infra kon bekijken en het principe ‘op is op’ opgeld deed, is het nu vaak elke dag gestrest kijken of het niet te veel kost.

Gelukkig zijn er op het gebied van beleid, strategie en tooling voldoende mogelijkheden om een rem te zetten op (te) hoog oplopende cloudkosten. Waar komen problemen bij het optimaliseren van IT-kosten in de cloud vandaan? En hoe biedt de juiste cloudstrategie uitkomst bij het kostenoptimaal beheren van uw IT-infrastructuur? U leest het in dit artikel.

Kind in de snoepwinkel

Hoewel hybride werken en thuiswerken niet nieuw zijn, kwam de adoptie van deze werkvormen tijdens de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns in een stroomversnelling. Veel organisaties moesten snel opschalen, duur inkopen en veel oplossingen in rap tempo naar de cloud brengen. Dit gold voor zowel klanten als vendoren.

Door de grote behoefte aan snelheid besteedden veel organisaties in coronatijd te weinig aandacht aan het zorgvuldig selecteren van de juiste technologiestack. En juist dan kan de cloud verraderlijk zijn. Er zit namelijk amper een limiet aan de beschikbare resources. Vergelijk het met kinderen in een speelgoedwinkel. Laat u die zonder budgetlimiet of overzicht vrijelijk los? Dan blijven ze graaien in de schappen en moet u bij de kassa een astronomisch bedrag afrekenen. Pay-as-you-go is enorm flexibel, maar ook duur.

Omdat veel organisaties zich zo snel mogelijk wilden aanpassen aan de nieuwe realiteit van het hybride werken en op zoek waren naar een volledig functionele digitale werkplek voor hun medewerkers, namen ze meer clouddiensten en -resources af dan ze nodig hadden. Wat ook meespeelt zijn de prijsstructuren in de cloud. Veel providers werken met complexe prijslijsten. Het terugvinden van de kosten voor een of enkele specifieke diensten of applicaties kost vaak veel werk en vergt technische knowhow.

Het belang van cloudmanagement en de juiste cloudstrategie

Gelukkig is het prima mogelijk om grip te houden op uw cloudkosten en zo te profiteren van alle voordelen van de technologie zonder torenhoge uitgaven. De sleutel tot succes: cloudmanagement en het kiezen van de juiste cloudstrategie voor uw organisatie! Elke cloudstrategie heeft namelijk haar eigen bijzonderheden, kosten en baten. Daarom is structureel kostenmanagement een vereiste om tegen een optimale prijs het beste uit de cloud te halen. Tijd om nader in te zoomen op de zaken waar u goed over na moet denken bij het kiezen van een cloudstrategie en het optimaliseren van de cloudkosten voor uw digitale infrastructuur.

Welke strategieën zijn er?

Een strategie bepalen en kosten optimaliseren begint met een gedegen verkenning van de mogelijkheden. De cloud biedt namelijk vele smaken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lift en shift. U verhuist systemen met een minimum aan aanpassingen naar het cloudplatform van uw keuze. Dit gaat doorgaans snel, maar brengt wel relatief hoge operationele kosten met zich mee.
  • Replatforming. De functionaliteit van een systeem of applicatie verandert niet, maar het onderliggende platform wel. Het vervangen van een databaseserver met dure licenties door database-as-a-service is een voorbeeld van replatforming en zorgt bijvoorbeeld voor een lagere beheerlast.
  • Refactoring en rearchitecting. Dit betekent dat u bestaande systemen helemaal opnieuw ontwerpt. Denk aan het inruilen van een klassieke architectuur voor microservices. Deze strategie biedt vaak de beste mogelijkheden om maximaal te profiteren van voordelen van de cloud, zoals flexibiliteit, elasticiteit en schaalbaarheid.
  • Laten staan. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst bij een hele specifieke en kostbare applicatie die complexe berekeningen uitvoert. Die kan vaak niet in de cloud. Als alternatief kunt u deze oplossing laten draaien op geavanceerde hardware in een datacenter.
  • Uitfaseren. Dit houdt in dat u applicaties of systemen stap voor stap uitzet of vervangt.

Om erachter te komen wat de beste oplossing voor u is, helpt het om een goede afweging te maken van de kosten en baten van elke strategie. Wat wil ik dat de cloud me brengt? Welke functionaliteiten en mogelijkheden zijn must-haves en welke zijn ‘nice-to-haves’? En welke strategie sluit aan bij mijn bestaande IT-architectuur? Stel per tool, service of applicatie de juiste waarde vast en koppel die aan een voor u acceptabele prijs.

Hybride cloudmodel

Het leeuwendeel van de organisaties kiest voor een hybride cloudmodel. De reden? Het biedt de meeste flexibiliteit en vaak de beste balans tussen mogelijkheden, functionaliteit en kosten. Het moderniseren van kernapplicaties voor een specifieke markt is bijvoorbeeld specialistenwerk. Een hybride cloud geeft u de optie om een indeling te maken in statische en dynamische workloads. De eerste groep houdt u on-premises, de tweede zet u in de cloud. In de hybride cloud plaatst u de juiste workloads op de juiste plek en kunt u, bijvoorbeeld met containertechnologie, naar hartenlust schuiven.

De hybride cloud maakt het tevens mogelijk om een onderscheid te maken tussen gevoelige en minder gevoelige data en applicaties. De door de hele organisatie gebruikte applicaties en gegevens met een laag risicogehalte kunnen in de public cloud, terwijl alles met een hoog risiconiveau in een of meerdere private clouds belandt. 

Spend management en automatisering

Met spend management schept u inzicht en voorspelbaarheid in cloudkosten. U verzamelt, idealiter in een centrale, overzichtelijke omgeving, alle informatie over uitgaven, licenties en resourcegebruik in de cloud zodat zich een allesomvattend totaalplaatje op uw netvlies vormt. Omdat in een cloudomgeving (en dat geldt zeker voor een hybride cloud) niet alles op één plek staat, moet u ook de uitgaven aan en managementkosten voor de architectuur en connectiviteit meenemen in het overzicht.

Door spend management te koppelen aan automatisering, worden cloudkosten nog voorspelbaarder. Kies er bijvoorbeeld voor om bij een bepaald resourcegebruik specifieke diensten automatisch tijdelijk uit te zetten. Of maak bij het beheren van workloads gebruik van autoscaling (het automatisch afstemmen van workloads op uw actuele behoeften). 

De krachtige combinatie van spend management en autoscaling leidt tot voorspelbaarheid. Veel cloudproviders bieden voor diverse IaaS- en PaaS-diensten de mogelijkheid aan om workloads voor meerdere jaren in te kopen (reservations). Dit kan behoorlijke kostenbesparingen opleveren wanneer u van plan bent dezelfde dienst voor langere tijd te gebruiken. 

Specifiek voor de Azure Cloud kunt u ook kijken naar voordelen op het gebied van licenties voor databases en Microsoft-diensten. Microsoft biedt bijvoorbeeld kortingen aan op uw Windows-licenties voor de cloud wanneer u voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Optimaliseer kosten met de juiste cloudstrategie

Rekening houden met latent potentieel

De cloud herbergt veel latent potentieel. Dit zijn nog grotendeels onontdekte mogelijkheden. Een organisatie herkent die vaak niet, bijvoorbeeld omdat ze nog niet zo vergevorderd is in het digitale transformatieproces. Het is verstandig om in de waardepropositie (wat levert de cloud me op en wat wil ik daarvoor betalen) rekening te houden met latent cloudpotentieel.

Cloud moderation

Cloud moderation is een belangrijk principe bij het beheersen van cloudkosten. Kijk goed welke services, applicaties en tools werkelijk waarde voor uw business hebben. U hoeft niet alles te hebben dat de cloud kan of aanbiedt. Vergelijk het met het kind in de snoepwinkel: een paar smakelijke traktaties zijn fijn, maar van te gulzig snoepen word je arm en ziek. 

Ook vanuit milieuoogpunt is cloud moderation belangrijk. Door klimaatverandering, de globale biodiversiteitscrisis en schaarste aan natuurlijke hulpbronnen, is het belangrijker dan ooit om zo zuinig mogelijk om te gaan met stroom en digitale resources.

Forecasting en monitoring

Accurate forecasts en een goede monitoring leveren een stevige bijdrage aan kostenoptimalisatie. In Azure kunt u met Microsoft Cost Management clouduitgaven in detail analyseren. U krijgt standaard de opgebouwde, samengevoegde en dagelijkse kosten te zien en kunt een prognosediagram gebruiken om mogelijke budgetoverschrijdingen te identificeren. Prognoses geven een geschatte kostenraming voor de geselecteerde periode, terwijl u met filters de resultaten beperkt tot een subset van de totale kosten. Daarnaast is het mogelijk om resources te classificeren met tags (metadata) die een waarde en identiteit toekennen aan specifieke resources.

Kijk bij het monitoren niet alleen naar de absolute kosten. Het is vooral zaak om een scherp oog te houden op de balans tussen computing, networking en storage. Gaan de kosten van een van de drie met 20% omhoog terwijl de uitgaven aan de andere twee posten niet veranderen? Dan is er geheid iets aan de hand. 

Een voorbeeld van zo’n scenario is het doorlopend maken van back-ups van back-ups. Veel organisaties beseffen niet dat in zo’n geval de hoeveelheid gebruikte opslagruimte en storagekosten, bij elke nieuwe back-up exponentieel groeien. Het is mogelijk om op basis van de verhouding tussen computing, networking en storage automatische notificaties in te stellen die uw waarschuwen als de balans uit het lood dreigt te raken.

Over Eurofiber Cloud Infra

De cloud is een uitstekende kans om veel te besparen op de juiste plekken. Maar bij verkeerd gebruik ontstaat juist het tegenovergestelde effect en kan het een prijzige en moeilijk te ontwarren kluwen van services en tools worden.

Eurofiber Cloud Infra kan u op verschillende manieren helpen bij het vinden van het juiste evenwicht tussen performance en kosten. Zo zijn wij in staat om voorspellingen te doen, piekperiodes te identificeren en toekomstige prijsstijgingen, zowel op het niveau van individuele providers als binnen de hele keten, accuraat in te schatten. 

Als IT-infraspecialist helpen we u bovendien met het ontwerpen, inrichten en beheren van een sluitende digitale infrastructuur die de perfecte basis vormt voor de bedrijfscontinuïteit van uw organisatie. Omdat we carrier-neutraal zijn, heeft u veel keuzevrijheid bij het afnemen van netwerk- en connectiviteitsdiensten. De juiste connectiviteitsoplossingen completeren het plaatje en bouwen een sterke brug tussen kostenbeheersing en performance.

Eurofiber Cloud Infra

Meer weten over onze connectiviteitsoplossingen?

Meer weten over onze connectiviteitsoplossingen? We helpen u graag bij het vinden van het juiste evenwicht tussen performance en kosten. Bel vrijblijvend naar +31 (0) 30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.