Portal DCspine
hybride cloud

De containerization van de B2B-applicatie van ASICS binnen Azure

In deze casestudy vertelt Haider Lasani, senior B2B Full Stack Developer at ASICS America Corporation, over de samenwerking met Eurofiber Cloud Infra om de B2B webapplicatie van ASICS in containers over te zetten en Azure Kubernetes Services te implementeren.

ASICS geïntroduceerd

ASICS is een Japanse fabrikant van sportschoenen en -kleding en behoort tot de vijf grootste producenten van sportartikelen en -accessoires ter wereld. In 2019 verhuist het Nederlandse hoofdkantoor in Hoofddorp naar een nieuw pand. “Deze kans hebben we aangegrepen om het gecentraliseerde datacenter dat zich daar bevond te verhuizen, naar de cloud”, vertelt Lasani. De verhuizing verliep in twee fases. In de eerste fase werd alles van het datacenter in Hoofddorp en het back-up datacenter in Enschede overgebracht naar twee datacenters, AM3 en AM5, bij Equinix in Amsterdam. In de tweede fase vond de koppeling naar Azure plaats.

Aan het einde van de tweede fase konden de lichten in de oude datacenters uit. “We hebben toen besloten om niet alle systemen naar de cloud te migreren, sommige bleven achter bij Equinix. Ook draaien er in Duitsland SAP-systemen waar ASICS een veilige verbinding mee wil leggen.” De Eurofiber Cloud Infra Cloud Gateway dient daarbij als spin in het web: het stelt ASICS in staat om veilig haar applicaties in de public cloud te bereiken, evenals de backup-systemen bij Equinix en het SAP-systeem in Duitsland. Vanuit de gateway kunnen gemakkelijk wereldwijde cloud providers worden ontsloten, waaronder Azure en AWS. Deze infrastructuur is onbeperkt uit te breiden, schaalbaar, stabiel én veilig.

Om orders van distributeurs en groothandelaren in het SAP ERP-systeem te ontvangen maakt ASICS onder andere gebruik van de B2B-applicatie. Via deze web app, die intern is ontwikkeld, kunnen distributeurs en groothandelaren onder meer zien welke producten zij kunnen kopen, een bestelling plaatsen, real-time de voorraad checken en de status van orders bijhouden. Ook biedt de applicatie ondersteuning aan de klantenservice en salesteams van de klant, die via ‘B2B’ hun account, discount en sales organization management kunnen regelen. Het platform is de laatste jaren zo enorm gegroeid dat het tijd werd om de architectuur ervan onder handen te nemen.

Uitdaging

Het moderniseren en centraliseren van de applicatieserver

“In de oude situatie bevond de developmentomgeving zich op een lokale server met Windows 10, de acceptatie-omgeving draaide op een Windows 2012-server en de productie-omgeving draaide op een Windows 2008-server. Dat was prima toen B2B nog op kleine schaal draaide, maar hoe meer landen het gingen gebruiken, hoe meer problemen het opleverden. Windows updates legden het systeem plat en we moesten handmatig backups maken. Door het gebrek aan werkgeheugen, was het systeem niet schaalbaar. Omdat we afhankelijk waren van WAMP-software, diensten afhankelijk waren van het besturingssysteem, en we door de verouderde versie van Windows geen PHP Framework-upgrades konden doen, hadden we weinig controle over het servicebeheer. En er ging veel overhead zitten in het managen van de lokale server en het onderhouden van de Windows servers.” Het was dus hoog tijd om de grote applicatieserver waarop B2B draaide te moderniseren en centraliseren. “We hadden al een idee over hoe we dit wilden aanpakken, namelijk via de containerization van de server. Dit bleek nog een flinke uitdaging die veel vragen opriep, want: hoe gaan we de applicatie zo opsplitsen dat we ook in de toekomst makkelijk schaalbaar zijn? En op welk containerplatform laten we die containers draaien?”

“We hadden al een idee over hoe we dit wilden aanpakken, namelijk via de containerization van de server”

Oplossing

Implementen van Azure Kubernetes services en containerization

Eurofiber Cloud Infra begon het traject met een applicatieanalyse. Met welke externe systemen communiceert de applicatie en wat zijn de mogelijkheden om dit systeem binnen Azure Kubernetes Services (AKS) te plaatsen? “We hadden nog geen idee wat Kubernetes was. Ons development team heeft toen samen met Eurofiber Cloud Infra een proof of concept gebouwd en getest. Zo konden we uitproberen of we de app in containers konden laten draaien en of we deze op het Azure containerplatform konden neerzetten. Het was fijn om hier met Eurofiber Cloud Infra als één team aan samen te werken.”

“Ons development team heeft toen samen met Eurofiber Cloud Infra een proof of concept gebouwd en getest”.

Het volgende project was om de geslaagde conceptversie in productie te brengen. “Een proces dat snel verliep, doordat de complexe omgeving al volledig geautomatiseerd was opgebouwd door het DevOps team van Eurofiber Cloud Infra in de testomgeving. Om dezelfde configuratie ook in productie te draaien, moesten slechts enkele parameters worden aangepast.” En het automatiseren van infrastructuur deployment levert nog meer voordelen op: een eenduidige aanpak voor ASICS, een verminderde kans op fouten, en aanpassingen in het systeem vergen minder tijd.

Resultaat

Een mondiaal platform

B2B draait inmiddels succesvol op het containerplatform van Azure. “Waar we eerst afhankelijk waren van het systeem, is dat nu gelukkig andersom. We hebben de controle weer terug. Het was een flinke onderneming, maar je moet het zien als investering. Sindsdien is onze uptime gestegen naar 99,99999 procent en ligt onze productiviteit veel hoger. Het onderhoud en upgrades van het systeem worden door Azure geregeld, dus dat scheelt ons veel tijd en kosten.

En dankzij de containertechnologie hebben we nu een applicatie die mee kan groeien met onze ambitie. Daardoor is het geselecteerd als het platform dat we nu wereldwijd gaan inzetten. B2B is ooit als een klein intern project begonnen, maar is hierdoor inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste applicaties binnen ASICS. Het wordt in 28 landen ingezet.”