Portals
Haven

Innovatie als stroom uit stopcontact met Kubernetes

Met de intrede van Kubernetes als populairste platform voor het managen van applicaties in containers, verandert ook de manier waarop bedrijven innoveren. Dit kan door het scheiden van mens en technologie. Lees er alles over in dit blog. 

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder. 

Met de intrede van Kubernetes als populairste platform voor het managen van applicaties in containers, verandert ook de manier waarop bedrijven innoveren. Dit kan door het scheiden van mens en technologie.

Overal komt digitale technologie samen met de fysieke wereld. Dit proces van convergence is in elk bedrijf zichtbaar. Neem Philips: van oudsher een lampenfabrikant, maar met de intrede van (onder meer) Internet of Things raakt software verweven met het primaire product. Bijvoorbeeld in lampen die via wifi aan te sturen zijn, speelt software een bepalende rol. Technisch gezien vinden we dat inmiddels al heel normaal, maar op organisatorisch vlak blijkt het allemaal moeilijk bij te houden. Veel bedrijven innoveren nog in lange cycli, waardoor veel potentieel verloren gaat.

Containers maken kleine stappen mogelijk


De opkomst van containertechnologie en Kubernetes als platform om applicaties met microservices in containers aan te sturen, verkort de innovatiecyclus. Doordat containers schaalbaar zijn en er meerdere versies van een toepassing naast elkaar kunnen draaien, wordt het mogelijk om in kleine stappen te vernieuwen. Lees meer over het ontstaan en de voordelen van Kubernetes. 

Een developer die bijvoorbeeld een code heeft ontwikkeld voor het efficiënter aansturen van miljoenen wifi-lampen, kan deze in een container stoppen en direct beschikbaar stellen voor andere gebruikers. In het traditionele ontwikkelproces is dit ondenkbaar. Een uitgebreide test- en accorderingsomgeving is nodig om te voorkomen dat de software, als gevolg van een update, niet meer werkt. Ook moet de capaciteit gemanaged worden in het datacenter (of over meerdere datacenters), afhankelijk van het verwachte gebruik. Dit alles verlengt natuurlijk de time-to-market fors.

Kubernetes beloont innovatie


Risico's nemen is een essentieel onderdeel van experimenteren. Door containers in meerdere versies te draaien (met de oude code voor het aansturen van de wifi-lampen, naast de nieuwe code) is het geen enkel probleem als de update niet werkt zoals gehoopt. Zo ontstaat geen schade en wordt de ontwikkelaar niet 'gestraft' voor diens experimenteerdrang. En door de eigenschappen van containers in Kubernetes, waarin automation en auto-scaling zijn verwerkt, heeft een organisatie verder ook geen omkijken naar het managen van netwerkcapaciteit voor een applicatie. Door deze nieuwe dynamiek is een organisatie in staat om op basis van positieve triggers te innoveren.

Uiteraard moeten organisaties dit innovatieproces wel zelf opzetten, met Kubernetes als enabler. Een mogelijke implicatie ervan is dat bedrijven in multidisciplinaire teams gaan innoveren. Dit is mede het gevolg van declarative configuration, een van de unieke kenmerken van Kubernetes. Dit houdt in dat Kubernetes alle onderdelen (netwerk, machine, OS, back-up, routing) in een gemeenschappelijke taal beschrijft, waardoor deze minder het speelveld worden van specialisten en er ruimte ontstaat voor generalisten. Dit brengt bouwers en de business dichter bij elkaar, wat nog eens een extra boost betekent voor het innovatievermogen van een organisatie.

Geen omkijken naar het distributieproces


Nu de wereld en de technologie daarin zo snel veranderen, kunnen bedrijven het niet permitteren om lange innovatiecycli te hanteren. Zelfs een jaar aan een project werken, alvorens deze te lanceren, kan niet langer omdat de oplossing dan vaak alweer achterhaald is. Kubernetes maakt het mogelijk om snel te lanceren, snel het laaghangend fruit te plukken en snel verbeteringen door te voeren. Dit kan door het loskoppelen van mens en technologie. Eigenlijk is het net als elektriciteit in ons huis. Gebruikers hoeven het distributieproces erachter niet te kennen; het is simpelweg geregeld, dus het is een kwestie van de stekker inpluggen en aan de slag gaan. Een analogie die ook opgaat voor Kubernetes.

 

Steve Ramdharie - Eurofiber Cloud InfraSusan Megens - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.