Portals
Hybride cloud

De voordelen en nadelen van de hybride cloud voor uw organisatie

Overweegt u over te stappen naar de hybride cloud? Op deze pagina leggen we uit wat het is, wat de voordelen en nadelen zijn en Eurofiber Cloud Infra uw organisatie kan helpen in deze overstap.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

De voordelen van de cloud worden steeds evidenter voor bedrijven die hun digitale transformatie vorm willen geven. De cloud biedt meerwaarde op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid.

Maar als u zich als organisatie serieus aan het oriënteren bent op een cloudoplossing, komt u al snel diverse vormen en varianten van cloud computing tegen. Er zijn publieke clouds (zoals de grote platforms Azure en AWS), maar ook private clouds. Daarnaast heb je ook nog een cloudoplossing die momenteel erg in trek is, de hybride cloud. Maar wat is de hybride cloud precies? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen hiervan? Lees verder om erachter te komen.

Wat is de hybride cloud?

Een hybride cloud is een combinatie van een of meerdere publieke clouds, private clouds en on-premises. De configuratie en precieze inrichting van zo’n cloudomgeving is flexibel en sterk afhankelijk van de precieze IT-vereisten van een organisatie. Een hybride cloudinfrastructuur bestaat doorgaans uit een openbaar IaaS-platform, een private cloud of fysiek datacenter en de toegang tot een beveiligd netwerk. Via API’s is het steeds makkelijker om lokale resources te koppelen aan oplossingen in de publieke cloud. Zo ontstaat een optimale interoperabiliteit tussen de verschillende componenten van de hybride cloudoplossing. De hybride cloud wordt vaak beheerd vanuit één centrale interface die alle afzonderlijke clouddiensten en -functionaliteiten overkoepelt.

De voordelen van de hybride cloud

Kiezen voor de hybride cloud brengt diverse voordelen met zich mee. Tijd om de belangrijkste baten van deze vorm van cloudcomputing nader te belichten.

1. Migreren

Migreren van on-premises naar de cloud of van de ene naar de andere cloudoplossing is een klus die best wel wat voeten in de aarde heeft. Met een hybride cloud kunt u het proces geleidelijk en gefaseerd uitvoeren, terwijl uw infrastructuur tegelijkertijd goed geïntegreerd blijft. Niet alles hoeft in één keer naar de cloud. U kunt het proces stapsgewijs en op uw eigen tempo uitvoeren, wat ook bijdraagt aan de overzichtelijkheid.

2. Schaalbaarheid

De meeste organisaties hebben niet elke dag of week evenveel rekenkracht en resources nodig. Vaak zijn er jaarlijks terugkerende of seizoensgebonden piekperioden. Zorgverzekeraars hebben bijvoorbeeld tegen het eind van het jaar, als klanten verzekeringen verlengen, aanpassen of opzeggen, te maken met een duidelijke piek in activiteit en extra IT-capaciteit. De applicaties en reserveringssystemen van vakantieparken of campings hebben juist vooral in het voorjaar en de zomermaanden te maken met piekbelasting. Het kan bovendien voorkomen dat bedrijven in de toekomst te maken krijgen met sterke groei die nu nog niet te voorspellen is.

Met een hybride cloud speelt u makkelijker in op piekbelasting en snelle groei. Voor de interne werklast van de organisatie kunt u een privécloud gebruiken, terwijl het tegelijkertijd mogelijk is om spontaan de rekenkracht en het aantal af te nemen resources te verhogen en voor de pieken in gebruik de publieke cloud in te schakelen. Zo wordt uw organisatie flexibeler. Door alleen resources uit te breiden naar de publieke cloud op de momenten dat het nodig is, voorkomt u bovendien dat u de rest van het jaar betaalt voor onnodige resources.

3. Veiligheid en het naleven van regelgeving

Sectoren zoals de zorg, financiële dienstverlening en overheid zijn sterk gereguleerd. Zorginstellingen, gemeenten en financiële dienstverleners moeten bijvoorbeeld niet alleen voldoen aan de AVG, maar aan nog meer strenge eisen voor privacy- en databescherming. Ze kunnen zich daarom vanuit kostentechnisch (hoge boetes) en reputationeel oogpunt (negatieve publiciteit) geen veiligheidsincidenten of datalekken veroorloven.

De hybride cloud biedt veel mogelijkheden voor het inrichten van een goed veiligheidsbeleid. U kunt resources die gevoelige data verwerken (klantinformatie, patiëntgegevens, financiële informatie, BSN-nummers) verwerken en opslaan achter een firewall in een private cloud, terwijl u minder gevoelige informatie verplaatst naar de publieke cloud. Op basis van het gewenste beveiligingsniveau en de regelgeving verdeelt u data moeiteloos over verschillende oplossingen en omgevingen.

4. Kosteneffectief

Een goed ingerichte hybride cloud is kosteneffectief. U betaalt namelijk alleen voor het publieke gedeelte van de infrastructuur op de momenten dat het nodig is en breidt private resources uit naar de publieke cloud als piekbelastingen hierom vragen. Dit is ook een voordeel bij het uitrollen van nieuwe applicaties. Een organisatie kan zonder grote aanvangsinvestering de nieuwe app uitrollen en hoeft alleen maar te betalen voor de resources die echt worden gebruikt. Is de app geen succes of wilt u de nieuwe tool om andere redenen terugtrekken? Dan zijn de financiële gevolgen in een hybride cloudomgeving beperkt.

5. Geen vendor lock-in

Een (te) grote afhankelijkheid van een bepaalde cloudprovider is een gevaar dat vaak op de loer ligt in IT-land. Het nadeel van zo’n vendor lock-in is dat het overstappen naar een andere partij vaak lastig is, zeker als u de beschikking wilt houden over alle data en applicaties. In een hybride cloud speelt dit probleem niet of nauwelijks, omdat u naar eigen inzicht gebruik kunt maken van verschillende publieke en private cloudoplossingen.

De nadelen van de hybride cloud

Naast de vele voordelen heeft de hybride cloud ook een paar potentiële nadelen. Een overzicht van de belangrijkste uitdagingen die gepaard gaan met het beheren van een hybride cloudomgeving.

1. Complexiteit

Toegang en beheer zijn complex in een hybride cloudomgeving. Het ontwerpen en implementeren vereist vaak de specialistische expertise van een cloudarchitect als u er zeker van wilt zijn dat de publieke en private onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. In een hybride omgeving moet u bovendien grondig evalueren hoe u gegevens zowel on-premises als in de publieke cloud gebruikt. Met name op het gebied van authenticatie en autorisatie is het beheren van een hybride cloud best complex en kennisintensief.

2. Lastige implementatie

Het implementeren van een hybride infrastructuur kan een complexe operatie zijn. Dit vereist namelijk een uitgebreide lokale infrastructuur met servers, opslag en uitgebreide netwerkmogelijkheden.

3. Zichtbaarheid en veiligheid

De combinatie van verschillende omgevingen in het hybride cloudmodel creëert een behoefte aan volledige zichtbaarheid over de hele omgeving. De IT-beheerder moet systemen, applicaties en processen in alle omgevingen kunnen bewaken. Dit kan moeilijk zijn als u meerdere cloudproviders gebruikt die allemaal eigen, van elkaar verschillende beheertools leveren.

Het ontbreken van een volledig overzicht kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan gegevensoverdracht binnen de hybride cloudomgeving, autorisatie, authenticatie of compliance. Het is dus zaak om deze zaken heel goed te plannen en regelen voordat u definitief de overstap maakt naar de hybride cloud.

4. Relatief hoge opstartkosten

Op de lange termijn is een hybride cloud een kosteneffectieve oplossing. In vergelijking met een volledig publieke cloudoplossing zijn de opstartkosten echter wel hoog. De specifieke hard- en software die u nodig heeft, zorgen ervoor dat de set-up van de hybride infrastructuur best een stevige investering vergt.

5. Een hybride cloud voor uw organisatie?

Een hybride cloud kan helpen bij het vinden van de beste balans tussen de voordelen van de publieke cloud, private cloud en on-premises. De oplossing biedt bovendien grote voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en veelzijdigheid.

Maar het veilig en optimaal inzetten van een hybride cloudomgeving vergt wel de nodige voorbereiding, kennis en planning. U moet rekening houden met de complexiteit van de omgeving en de diverse onderlinge afhankelijkheden tussen de publieke en private onderdelen van de hybride cloud. De hybride cloud is vooral een prima oplossing voor organisaties die al over een private cloudinfrastructuur beschikken en een volgende stap willen zetten in hun digitale transformatie. Daarnaast is het een prima cloudmodel voor organisaties die te maken hebben met sterk wisselende workloads en resourcebehoeften.

Over Eurofiber Cloud Infra

Het adopteren en managen van een hybride cloud wordt een stuk makkelijker met de hulp van een gespecialiseerde partner. Bij Eurofiber Cloud Infra kennen we de bijzonderheden en uitdagingen die verbonden zijn aan het opzetten en beheren van een hybride cloudomgeving. Wij helpen u dan ook graag met het bouwen van robuuste en uitgebalanceerde infrastructuren in de cloud waarmee uw organisatie moeiteloos de volgende horde neemt in de digitale transformatie.

Onze werkwijze is gebaseerd op de “solution-by-design methode” Wij maken geheel vrijblijvend een design hoe uw IT Infrastructuur aan kan sluiten op uw business model, op basis van ons design kunt u uw strategie afstemmen en een succes maken van uw digitale transformatie. Wilt u ook migreren naar een hybride cloud oplossing? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak met een van onze consultants.

Fred da Graça - DataplaceSusan Megens - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.