Portals
Cloud computing

Public, private, hybrid of multicloud: welk type cloud computing is geschikt voor uw organisatie?

Er bestaan inmiddels verschillende typen cloud computing met hun eigen bijzonderheden en specifieke voordelen. Benieuwd welke cloudoplossing het beste bij uw organisatie past? Lees dan snel verder.

Advies nodig bij het inrichten van uw cloudomgeving?

Wij helpen u om een succes te maken van de transitie van uw bestaande IT-omgeving naar een nieuwe cloudoplossing. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Cloud computing heeft de manier waarop we werken razendsnel getransformeerd. De cloud is inmiddels een cruciaal onderdeel van het leven en de professionele werkomgeving van de meeste mensen. Dat geldt zowel op het werk als thuis. Videobellen met collega’s? Een video streamen op uw smartphone? En ook in de trein toegang hebben tot uw zakelijke documenten en bedrijfsapplicaties? De cloud maakt het mogelijk.

Juist door de groeiende volwassenheid van en de innovaties binnen de cloud, valt er tegenwoordig heel wat te kiezen. Er bestaan inmiddels namelijk verschillende typen cloudcomputing die allemaal hun eigen bijzonderheden en specifieke voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de publieke en private cloud, maar ook aan gemêleerde omgevingen zoals de multicloud of hybride cloud. Maar wat houden deze verschillende cloudoplossingen nu precies in? Wat zijn de belangrijkste verschillen? Wat zijn de voor- en nadelen van elke cloudvariant? En welk type cloud past bij uw organisatie? U leest het allemaal op deze pagina.

Public versus private versus hybrid cloud

Om inzicht te krijgen in wat er precies mogelijk is met de verschillende cloudtypen, zetten we ze voor u op een rij en belichten we de belangrijkste voor- en nadelen van alle varianten.

Inhoud

1. Public cloud

De publieke cloud (public cloud) is een cloudoplossing waarbij u gebruikmaakt van een gedeelde online-infrastructuur. De applicaties en data bevinden zich binnen deze infrastructuur, die opgeslagen is op een locatie van uw cloudaanbieder. Alle aan de cloudomgeving gerelateerde hardware, software en infrastructuur zijn eigendom van de cloudprovider. Hoewel uw data alleen beschikbaar en inzichtelijk zijn voor uzelf, deelt u de infrastructuur met andere klanten. Voorbeelden van publieke clouds zijn Microsoft Azure, AWS en het Google Cloud Platform.

Voordelen public cloud

  • Een hoge schaalbaarheid. Het is eenvoudig om snel extra resources bij te schalen tijdens piekperioden of juist te ‘downsizen’ bij beperkte drukte. U kunt bovendien altijd extra licenties en abonnementen voor publieke clouddiensten inkopen. Zo groeit uw IT-landschap organisch mee met het bedrijf. 
  • Een stuk ontzorging. De leverancier zorgt voor het onderhouden en updaten van de infrastructuur.
  • U betaalt alleen voor de diensten en resources die u daadwerkelijk gebruikt.
  • U hoeft geen eigen hardware en extra software aan te schaffen.

Nadelen public cloud

  • Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt in de public cloud. De ingebouwde veiligheidsmaatregelen alleen voldoen niet altijd om compliant te zijn met Europese wet- en regelgeving voor privacy- en databescherming. Zo moet u bepaalde data bijvoorbeeld verplicht opslaan op Nederlandse bodem of in een EU-land. Niet elke publieke cloudprovider heeft datacenters in Nederland of de Europese Unie. Daarnaast zijn extra aandacht voor en investeringen in pentests, audits en vulnerability assessments soms nodig om een optimaal veiligheidsniveau te borgen. 
  • Een publieke cloud biedt weinig tot geen ruimte voor maatwerkoplossingen.
  • Heeft u een keer last van een storing of veiligheidsprobleem? Dan bent u voor het oplossen van problemen sterk afhankelijk van de support van de cloudleverancier.
  • Cloudconnectiviteit verdient speciale aandacht: alleen een internetverbinding is niet altijd een veilige oplossing.
Private cloud

2. Private cloud

De private cloud of privécloud is een infrastructuur die speciaal bestemd is voor uw organisatie. U deelt de infrastructuur dus niet met andere klanten van de cloudprovider. U krijgt de beschikking over alle middelen die horen bij cloudcomputing, maar deelt geen hard- of software met andere organisaties. De private infrastructuur staat on-premises bij uw organisatie, bij de leverancier of in een extern datacenter. Ook het onderhoud kan bij beide of één van beide partijen worden ondergebracht.

Het bovenstaande concept van de private cloud heeft betrekking op het single-tenant model. Er is ook een multi-tenant private cloud. Dit is een architectuur waarbij meerdere klanten resources delen in een private cloud. De gegevens van elke klant staan geïsoleerd en zijn onzichtbaar en ontoegankelijk voor andere klanten. Elke gebruiker beschikt over individuele ruimte voor het opslaan van data. Elke sectie van het cloudnetwerk is beveiligd met complexe machtigingen die ervoor zorgen dat alleen geaccrediteerde en geverifieerde gebruikers er toegang tot hebben.  

Voordelen private cloud

  • U heeft meer controle en privacy, omdat u geen infrastructurele componenten deelt met andere partijen. 
  • U hebt de volledige controle over uw cloudomgeving. De cloudoplossing is dus volledig af te stemmen op de wensen en behoeften van de organisatie.
  • U kunt privacygevoelige en bedrijfskritische data voorzien van het hoogst denkbare veiligheidsniveau. Bovendien bepaalt u zelf hoe en waar u deze gegevens opslaat.

Nadelen private cloud

  • De initiële investering voor het inrichten en adopteren van een private cloud ligt vrij hoog. Bovendien moet u de hardware waarop de cloudomgeving draait (laten) onderhouden.
  • Een private cloud is wat minder flexibel dan een publieke of hybride cloud. Wellicht blijkt de capaciteit van de server en hardware bij snelle en sterke groei te beperkt te zijn.
Hybrid cloud

3. Hybrid cloud

Een hybride cloud biedt in veel opzichten het beste van meerdere werelden. Het is namelijk een combinatie van een of meerdere private en publieke clouds, soms ook nog aangevuld met een stukje on-premises. De verschillende infrastructuren blijven los van elkaar functioneren, maar wisselen wel data met elkaar uit. Bovendien kunnen applicaties in de verschillende omgevingen met elkaar communiceren en samenwerken.

Voordelen hybrid cloud

  • Met een hybride cloud kunt u geleidelijk en gefaseerd migreren naar een nieuwe cloudomgeving, terwijl uw infrastructuur tegelijkertijd goed geïntegreerd blijft.
  • Door de uitstekende schaalbaarheid speelt u met een hybride cloudomgeving uitstekend in op piekbelasting. Voor de interne werklast van de organisatie kunt u een privécloud gebruiken, terwijl het tegelijkertijd mogelijk is om spontaan de rekenkracht en het aantal af te nemen resources te verhogen en voor de pieken in gebruik de publieke cloud in te schakelen.
  • De hybride cloud biedt veel mogelijkheden voor het inrichten van een goed veiligheidsbeleid. U kunt gevoelige data (klantinformatie, patiëntgegevens, financiële informatie, BSN-nummers) verwerken en opslaan achter een firewall in een private cloud, terwijl u minder gevoelige informatie verplaatst naar de publieke cloud. Op basis van het gewenste beveiligingsniveau en de regelgeving verdeelt u data moeiteloos over verschillende oplossingen en omgevingen.
  • Een goed ingerichte hybride cloud is kosteneffectief. U betaalt namelijk alleen voor het publieke gedeelte van de infrastructuur op de momenten dat het nodig is. Private resources breidt u uit naar de publieke cloud als periodes van piekbelasting dit verlangen.
  • U loopt weinig risico op een vendor lock-in omdat u naar eigen inzicht gebruik kunt maken van verschillende publieke en private cloudoplossingen.
  • U krijgt toegang tot een groot en gevarieerd arsenaal aan innovatieve technologieën (AI, IoT, DevOps).

Nadelen hybrid cloud

  • Toegang en beheer zijn complex in een hybride cloudomgeving en vergen vaak de expertise van een kundige cloudarchitect.
  • De combinatie van verschillende omgevingen in het hybride cloudmodel creëert een behoefte aan volledige zichtbaarheid over de hele omgeving. Als die er niet of maar gedeeltelijk is, groeit het risico op veiligheidsproblemen.
  • Op de lange termijn is een hybride cloud een kosteneffectieve oplossing. In vergelijking met een volledig publieke cloudoplossing zijn de opstartkosten echter wel hoog, vooral omdat u moet investeren in specifieke hard- en software.

4. Multicloud

De term multicloud verwijst naar het gebruiken van meerdere clouds van verschillende providers. Dat kunnen diverse public clouds (bijvoorbeeld Azure en AWS), meerdere private clouds of combinaties van verschillende publieke en private clouds zijn.

Voordelen multicloud

  • Met een multicloud is het mogelijk om risico’s te minimaliseren. Het spreiden van ‘workloads’ over meerdere cloudomgevingen draagt bij aan het verminderen van mogelijke downtime en voorkomt een tekort aan bandbreedte.
  • Een volwaardige en leveranciersonafhankelijke oplossing voor disaster recovery komt dichterbij dan ooit. Resources en data zijn met een multicloudoplossing altijd aanwezig op twee of meer locaties. 
  • Geen risico op een vendor lock-in. U kunt immers gebruikmaken van de diensten van meerdere cloudleveranciers.
  • U kunt per afdeling, proces of taak het cloudplatform kiezen dat het beste aansluit bij de wensen en behoeften of een bepaald type workload.

Nadelen multicloud

  • Het inrichten en onderhouden van een multicloud is een complexe en kennisintensieve klus waar u gespecialiseerd IT-personeel voor nodig hebt. En dat is lastig te vinden op de krappe IT-arbeidsmarkt. Samenwerken met een gespecialiseerde IT-partner of nearshoring zijn vaak goede opties om het beheer van een multicloud toch in goede banen te leiden.

Cloud computing: public, private, hybrid of multi?

Wat de beste cloudoplossing is, verschilt per organisatie. Bedrijven die veel waarde hechten aan schaalbaarheid, weinig behoefte hebben aan complexiteit en slechts sporadisch gevoelige informatie opslaan en verwerken, hebben vaak genoeg aan een publieke cloud. Werkt u wel regelmatig met gevoelige informatie? En wilt u optimale flexibiliteit, keuzevrijheid en functionaliteit? Dan ligt een hybride cloudoplossing of multicloud meer voor de hand.

Hopelijk helpt het bovenstaande overzicht van de voor- en nadelen van elke cloudoplossing u bij het maken van de juiste keuze voor uw organisatie.

Over Eurofiber Cloud Infra

Het adopteren en managen van een cloudomgeving wordt een stuk makkelijker met de hulp van een gespecialiseerde partner. Bij Eurofiber Cloud Infra kennen we de bijzonderheden en uitdagingen die verbonden zijn aan het opzetten en beheren van zowel een multicloud als van publieke, private en hybride cloudomgevingen. Wij helpen u dan ook graag met het bouwen van robuuste en uitgebalanceerde infrastructuren in de cloud waarmee uw organisatie moeiteloos de volgende horde neemt in de digitale transformatie.

Eurofiber Cloud Infra

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u behoefte aan een deskundig advies bij het kiezen van een nieuwe cloudomgeving? En bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen om een succes te maken van de transitie van uw bestaande IT-omgeving naar een nieuwe cloudoplossing? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.